S marketinške strane čeka nas spektakl kakav Las Vegas još nije doživio - prema nekim procjenama cijeli događaj trebao bi generirati preko milijardu dolara za sve uključene

U borbi koja nije opravdala titulu 'meča stoljeća', barem što se akcije u ringu tiče, Floyd Mayweather Jr. slavio je jednoglasnom odlukom sudaca protiv Mannyja Pacquiaa i postao prvak velter kategorije po WBA, WBC (obranio) i WBO (osvojio) diviziji . Suci su meč u Las Vegasu vidjeli previše jednostrano (kartice su glasile 118-110, te dva put po 116-112 za Floyda), ali nema sumnje da je Mayweather po 48. puta u svojoj karijeri pobijedio, ostao neporažen i potvrdio status najboljeg boksača današnjice.

Što se marketinške i "showbiz" strane priče tiče, apsolutno je riječ o jednom od sportskih događaja godine, od kojeg će se okrenuti "masna" lova. Već sat vremena prije početka meča, koji je zbog velike navale na kupnju pay-per view prijenosa kasnio pola sata, lasvegaška MGM arena bila je ispunjena neviđenom količinom slavnih osoba. Imali smo dojam kao da se cijeli Hollywood slio u Las Vegas ili da su u dvoranu doveli svu ekipu s after-partyja Oscara u zadnjih deset godina. Jadni režiseri prijenosa vjerojatno nisu znali prema kome da okrenu kameru - od Roberta De Nira, Clinta Eastwooda i Rhianne pa do sportskih veličina poput Andrea Aggasija, Steffi Graf i Michaela Jordana. A oni su bili samo vrh ledenjaka.

Ultra-slavna publika prilikom ulaska boksača u ring jasno je dala do znanja da preferira Pacquiaa te se atmosfera u tom tonu nastavila sve do odluke sudaca koja je, zajedno s Mayweatherom, bila gromoglasno izviždana. Po potpisniku ovih redaka - nepošteno. Od samog početka meč se odvijao po predviđenom scenariju - Pacquiao je napadao, Mayweather se izmicao, branio i zadavao udarce koji su pogađali s većom preciznošću nego Filipinčevi. Manny je puno pokušavao u prvim rundama te pronašao ritam u trećoj rundi kad je dohvatio Amerikanca s nekoliko jakih ljevica. Još bolje periode imao je u četvrtoj i šestoj rundi kad je Mayweathera uzdrmao s par mini-serija.

Floyd senior je bijesnio u kutu te objasnio svom sinu što krivo radi i očito je upalilo. Mayweather je uvukao Pacquiaa na svoj general-u-ringu stil borbe (općenito, Filipinac je bio dosta oprezan za svoje standarde) te se meč dosta brzo pretvorio u šahovsku partiju. A kad do toga dođe, nema boljeg taktičara i boksača na svijetu od Floyda Mayweathera. Naime, neporaženi Amerikanac potvrđeni je majstor obrane te je kombinacijom eskiviranja, blokiranja i hvatanja u klinč neutralizirao velik dio Filipinčevih napada i cijelo vrijeme 'pikao' direktima i povremenim kontra udarcima, obično u obliku desnog krošea.

Meč je u svoju korist definitivno preokrenuo od devete runde nadalje kad se odmaknuo na sredinu ringa, a Pacquiao prestao nalaziti rješenja kako da smanji distancu do njegovog tijela. Nakon 11. runde, bilo je jasno da jedino nokaut ili spektakularna serija udaraca može donijeti pobjedu za Mannyja, a toga nije bilo na horizontu.

Obojica boksača su slavila nakon zadnjeg gonga, ali ruke su u zraku ostale za Mayweathera dok je Pacquiaa dočekao, u njegovim očima, hladan tuš. Nakon odluke sudaca Mayweather se, za promjenu, pokazao kao velik gospodin i odao počast Filipincu riječima:

- Pacquaio je očito učinio puno toga da dođe do ove točke u karijeri i to respektiram. On je vraški dobar borac!

Filipinac je pak meč vidio drugačije:

- Mislim da sam pobijedio u meču. Nije me ozbiljno udario, nije napravio ništa! - rekao je Pacquiao očito zbunjenom reporteru HBO-a Maxu Kellermanu koji ga je zamolio da pobliže objasni zašto tako misli. No, vruća glava i njegov slabi engleski bili su prevelika prepreka bilo kakvoj dubljoj analizi.

Kakve su šanse za revanš? Još nije do kraja jasno, iz dva razloga. Prvo, meč je bio kompetitivan i da je Pacquiao imao još koju rundu kao četvrtu, lako je mogao otići i na njegovu stranu. No, Mayweather je već prije izjavio kako će nakon ovog meča boksati još samo jednom te ne vidimo zašto bi riskirao eventualni poraz u uzvratu sad kad je riješio pitanje najboljeg boksača 21. stoljeća. Osim, naravno, ako zarada od ovog meča bude još veća od predviđene. Veliki biznis voli novac i potražnja za revanšom bit će velika. A Mayweather voli dobru zaradu.