Nakon što su to učinile brojne zemlje, britanska premijerka Theresa May pozvala je također predstavnike Indije i Pakistana na suzdržanost, u kontekstu posljednje eskalacije napetosti između dvije zemlje, javlja Andolija.

Premijerka May je u britanskom parlamentu poručila kako je vlada njezine zemlje duboko zabrinuta i da izbliza prati događanja oko napetosti na relaciji Indija - Pakistan.

"Velika Britanija poziva obje strane da se suzdrže od koraka koji bi mogli dodatno povećati napetost", kazala je May.

Naglasila je kako je u kontaktu s predstavnicima Pakistana i Indije, te je još jednom podvukla kako su za regionalnu stabilnost ključni dijalog i traženje rješenja kroz diplomatske kanale.

Tenzije u kriznom Kashmiru eskalirale su 14. veljače kada su u bombaškom napadu na paramilitarni konvoj ubijena 44 i ranjena 20 vojnika u Indiji. Indija je za napad optužila Pakistan, a službeni Islamabad je odbacio optužbe i osudio taj napad. Indijske snage su 26. veljače izvele zračne napade na kamp koji se nalazi na pakistanskoj strani linije razgraničenja.

Tenzije su dodatno eskalirale jutros kada je pakistanska vojska srušila dva aviona indijske vojske koji su ugrozili zračni prostor Pakistana. S druge strane, tri pakistanska aviona su također ušla u indijski zračni prostor i izazvali reakciju indijskih snaga. Lokalni mediji javljaju da su indijske snage srušile pakistanski bombarder F16.

Zbog sukoba u Kashmiru, vlasti Pakistana i Indije su zatvorile većinu aerodroma i zatvorile zračni prostor za civilne letove. Pakistan je priopćio da je do daljnjeg blokirao zračni prostor za sve komercijalne letove.