Britanska premijerka Theresa May iznenadno je odlučila u ponedjeljak da odgodi parlamentarno glasanje o njenom sporazumu o Brexitu, ostavljajući britanski plan napuštanja EU u zraku, uoči glasanja i nakon ponovljenih upozorenja zastupnika da je suočena s rasulom.  

Iako nije bilo službene objave, odluka da se odgodi glasanje zakazano za utorak već je javljena u široj javnosti i nije demantirana. Dva izvora izjavila su političkoj urednici BBC-ja Lauri Kuenssberg da je glasanje odgođeno. Novinar Financial Timesa blizak vladi potvrdio je odgodu.  

Takav potez stvorio bi kaos u britanskom razlazu s EU, s mogućim opcijama neprimjerenog Brexita bez sporazuma, drugog referenduma o članstvu u EU ili ponovnih pregovora u posljednji čas oko sporazuma premijerke May.  

Sama premijerka mogla bi se suočiti s velikim izazovima. Čelnik najveće opozicijske Laburističke stranke Jeremy Corbyn izjavio je da Ujedinjeno Kraljevstvo više "nema funkcionalnu vladu".

- Vlada smatra da je sporazum Therese May o Brexitu tako katastrofalan da je odlučila da poduzme očajnički korak glasanja u jedanaestom satu - izjavio je Corbyn.

Funta je pala na najnižu vrijednost od lipnja 2017. godine, prenosi Reuters.