Ogranak Matice hrvatske u Bugojnu, u subotu, 31. listopada 2015. godine u velikoj dvorani župnog ureda Bugojno, održao je svoju prvu Izvještajnu skupštinu.

Nakon podnošenja financijskog izvještaja, predsjednik Antonio Džolan podnio je izvještaj o dvogodišnjim aktivnostima Ogranka.

Kako je istakao, od svog osnutka, u rujnu 2013. godine, Ogranak je postao zapažen i prepoznatljiv po svom radu. Uspješno su održana dva božićna sajma koji su posjetiteljima nudili cijeli niz kulturnih aktivnosti, a sudjelovali su izlagači iz cijele Bosne i Hercegovine. Posebno medijski popraćena aktivnost bilo je postavljanje vjerojatno najvećeg adventskog vijenca u BiH na fontani poznatog bugojanskog umjetnika Stipe Ledića u prosincu 2014. godine.  U ljetnim mjesecima organizirani su simpoziji o svecima Uskopaljskih župa o kojima su govorili profesori Franjevačke teologije u Sarajevu i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Tijekom dvogodišnjeg postojanja, Ogranak je ostvario suradnju s raznim udrugama i drugim ograncima MH što se odrazilo kroz međusobna gostovanja i organizaciju zajedničkih događanja.

Kao jednu od važnijih aktivnosti predsjednik Džolan je istakao nagrađivanje učenika Prve osnovne škole Jaklić i Gimnazije "Uskoplje" podružnica Bugojno koji su ostvarili uspjeh 5,0 na kraju školske godine nagradom "Matica hrvatska" i prikladnom knjigom u istoimenoj nakladi. Nagradom se nastoji dati priznanje i poticaj mladim članovima društva kako bi ustrajali u marljivom radu.

Među buduće planove Ogranka izdvojio je organiziranje Trećeg božićnog sajma koji bi sadržajno trebao biti još bogatiji i raznovrsniji od prethodnog, zatim obnavljanje i pokretanje prvog književnog časopisa u Bugojnu "Obzorja", te gostovanje članova Matice hrvatske iz Bugojna kod Ogranka Matice hrvatske Osijek.

U okviru Izvještajne skupštine, fra Ivica Baketarić posthumno je proglašen počasnim članom Ogranka MH Bugojno. Fra Ivica je bio bivši župni vikar u župi sv. Ante u Bugojnu i značajna podrška i pomoć mladim članovima prilikom osnivanja Ogranka, te, kako je naglašeno, ostavio neizbrisiv trag u njegovoj mladoj povijesti.

Anita Visković