Nekoliko tisuća građana sudjelovalo je u centru Zagreba u prosvjedima protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, javlja agencija Anadolija. Organizatori prosvjeda tvrde da je u povorci i prosvjedima na Trgu bana Jelačića sudjelovalo čak 70.000 građana, dok iz policije tvrde da se okupilo 5.000 prosvjednika.

Prosvjedni skup započeo je u 11 sati na Trgu žrtava fašizma, odakle je povorka krenula Jurišićevom ulicom iza velikog transparenta "Stop Istanbulskoj, za suverenu Hrvatsku" do Trga bana Jelačića. Skupu su se obratili brojni govornici.

Prosvjednici su u koloni i na Trgu bana Jelačića vikali "Izdaja, izdaja!", "Plenkoviću, odlazi!", skandiralo se "Vukovar, Vukovar!", a uz brojne hrvatske zastave pjevale su se Thompsonove i druge "domoljubne".
 

"Ja znam čitati" također je čest slogan viđen na brojnim transparentima, a koji je svojevrsni odgovor premijeru Andreju Plenkoviću koji je ranije izjavio kako oni koji se protive ratifikaciji, Istanbulsku konvenciju nisu pročitali ili dobro razumjeli.

"Ne rodnoj ideologiji u Hrvatskoj", "Ne Ik u HR", "Nećemo pedofiliju u škole", "Rodoljubna koalicija HDZ=SDP", "Ja sam tata, ne roditelj 1" samo su neki od istaknutih transparenata.

Prosvjednici izražavaju svoje nezadovoljstvo odlukom Vlade koja je u prošli četvrtak u Hrvatski sabor poslala prijedlog zakona o potvrđivanju tzv. Istanbulske konvencije, zajedno s interpretativnom izjavom u kojoj se Vlada ograđuje od mogućih interpretacija koje ne bi bile u skladu s Hrvatskim ustavom, definicijom braka i roda.

Govornici su s govornice poručili kako ne žele uvođenje rodne ideologije, ne žele da u formularima piše "roditelj 1" i "roditelj 2", umjesto "otac" i "majka", protive se financiranju civilnih udruga koje promoviraju rodnu ravnopravnost i rodnu ideologiju, do čega bi uvođenje ove konvencije dovelo.

Tvrde da se radi o progonu hrvatstva i svega hrvatskoga, rastakanju hrvatskog identiteta, borbi domaće politike potaknute iz europskih centara protiv Katoličke crkve i tradicionalnih vrijednosti.

"Protivimo se ratifikaciji Istanbulske konvencije, jer nameće rodnu ideologiju, pokušava redefinirati identitet hrvatskog naroda, donosi ogromne ekonomske obaveze - da se iz proračuna izdvaja milijarda kuna za udruge, donosi nadzor tijela koje nije reprezentativno - GREVI-ja, koje će odlučivati o zakonima i obrazovanju u Republici Hrvatskoj", poručuju.

"Žene treba zaštiti najviše moguće. Skoro 48 mjera koje Istanbulska konvencija predviđa za zaštitu žrtava već su sa siječnjem ove godine unesene u hrvatske zakone", poručuju iz Udruge "Hrvatska protiv Istanbulske".

Na Trgu bana Jelačića, pod jakom zaštitom interventne policije, okupila se i manja skupina protuprosvjednika koji se zalažu za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Transparent podrške ratifikaciji bio je izvješen i s prozora obližnjeg stana na drugom katu na Trgu žrtava fašizma, što je naišlo na negodovanje okupljenih prosvjednika uz grube povike i vrijeđanja.

U Zagreb je danas stigao velik broj prosvjednika iz drugih dijelova Hrvatske, Imotskog, Šibenika, Splita pa i iz susjedne Bosne i Hercegovine, tako da se mogao uočiti transparent "Mostar protiv ratifikacije Istanbulske konvencije".