Hrvatski izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Mario Karamatić, izjavio je da se on i njegova HSS zalažu za BiH u kojoj su svi narodi ravnopravni ali, u slučaju da bošnjačka politika ustraje u tome da Hrvatima nameće i bira predstavnike u zakonodavnim i tijelima vlasti, treba zatražiti vraćanje Hrvatske republike Herceg-Bosne.

Karamatić je u intervjuu za portal narod.ba podsjetio da su Hrvati najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH kojem se nameću i biraju predstavnici u zakonodavnim tijelima vlasti. Ako to bude nastavljeno, u skladu sa međunarodnom pravu i Bečkoj konvenciji, treba zatražiti vraćanje na početne pozicije, kaže Karamatić i dodaje: “U slučaju Hrvata to je Hrvatska republika Herceg-Bosna.

Jasno da i dalje stojim iza toga. Ne vidim nikakvog razloga zbog čega bi Hrvati u BiH sebi i dalje dozvoljavali ovo što im godinama radi političko Sarajevo uz pomoć dijela međunarodne zajednice”, naveo je.

Ukoliko se, kako kaže, većina bošnjačkih političara odluči da zajedno gradimo BiH u kojoj ćemo svi biti zadovoljni, odlično, idemo je graditi.

“Ukoliko oni istraju u pokušajima dominacije nad hrvatskim narodom Herceg-Bosna dolazi, sviđalo se to nekome ili ne”, naveo je Karamatić.

On je istovremeno zahvalio BiH političarima Zlatku Lagumdžiji i Željku Komšiću, na popularizaciji ideje o revitalizaciji Herceg-Bosne, jer je upravo zbog njihove politike, kaže, danas velikoj većini Hrvata apsolutno jasno da se sa ovakvom bošnjačkom politikom ne može graditi zajednička budućnost./HMS/

I.Cr./Dnevnik.ba