Bosna i Hercegovina neće izručiti Zdravka Mamića, savjetnika Nogometnog kluba Dinamo iz Zagreba, Hrvatskoj, koja ga potražuje po tjeralici Županijskog suda u Osijeku, nakon što je nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora, piše Dnevni avaz.

Konačna je to odluka Apelacijskog odjela Suda BiH donesena 24. srpnja, a potvrdila ju je i Gordana Bosiljčić, tužiteljica Tužiteljstva BiH, koja je dobila ovo sudsko rješenje.

Apelacijski odjel ove pravosudne institucije preispitao je raniju odluku Izvanpretresnog vijeća po službenoj dužnosti, a koje je tvrdilo da nisu ispunjenje pretpostavke da Mamić bude izručen Hrvatskoj. Na taj način prihvaćen je i prijedlog Tužiteljstva BiH, koje je na sudskom ročištu, pozivajući se na Zakon o međunarodno-pravnoj pomoći, istaknulo da je propisana zabrana izručenja bh. državljana.

''Uvidom u optužnicu krivično djelo za koje se Mamić tereti nije počinjeno nakon potpisanog sporazuma između BiH i Hrvatske, točnije poslije 28. studenog 2012.'', rekla je Bosiljčić prije dva tjedna, kada je predložila Sudu da donese odluku da se Mamić ne izruči.

Sada ostaje Hrvatskoj da podnese molbu bh. pravosuđu za vođenje postupka u BiH. I sam Zdravko Mamić kazao je da bi želio da mu se sudi u BiH, jer ne vjeruje u pravosuđe Hrvatske.