Zdravko Mamić, jučer je u 21 sat u press dvorani maksimirskog stadiona održao konferenciju za medije.

Uvodno je rekao da je razgovarao s zagrebačkim mitropolitom Porfirijem s kojim je trebao biti na večeri, ali je bio spriječen zbog presice.

Blagoslovio me i moli za mene, istaknuo je Mamić.

Nisam ovdje zbog presude. Borim se za poštenu i pravednu Hrvatsku, dodao je. Kaže kako godinu i pol dana nakon sudske rasprave nema rečenice koju bi sudsko vijeće moglo okarakterizirati kao mogućnost da im se presudi. Neki portali i listovi o meni izmisle po deset vijesti. Zar su naši očevi, braća i susjedi za to položili živote, zavapio je Mamić.

Ustvrdio je da su bivši državni odvjednik Dinko Cvitan i ravnateljica Uskoka Tamara Laptoš dogovorili urotu i vršili pritisak na sudsko vijeće da ga se osudi, prenosi Tportal.hr.

Idete s osuđujućom presudom. Dokazi su nepobitni. Više instance su naš problem, navodno je, prema Mamićevim riječima Cvitan nagovorao suca na presudu.

Dinamo skupština je donijela odluku da nema štete. Ako nema štete nema ni djela. Moj odvjetnik i ja smo dobili odluke vrhovnog suda njemačke, gdje kad nema šteta nema ni djela, brani se Mamić uz opasku da je Dinamo privatna pravna osoba i da se tu Državno odvjetništo ‘nema što petljati’.

Cvitan me optužio da sam spremio ubojstvo za njega. Ja sam se tresao. Ujutro sam u pratnji predsjednika Nadzornog odbora i u pratnji direktora sigurnosti ušetao kao član Al-Kaide ali bez bombe, tražeći sastanak s Cvitanom. On je pobjegao na stražnja vrata. Jel moguće da netko sprema ubojstvo državnog odvjetnika, pa nije to šala, pojasnio je nespretno Mamić.

Zaključio je kako je mjenicama na svoje ime garantirao igračima ugovore u Dinamu. ‘Nije tu bio samo Boško Balaban, bili su tu Šokota, Vugrinec kao i Jens Nowotny, koji je potpisao ugovor na 100 tisuća eura netto, ali i milijun i 200 tisuća eura na kraju sezone. Kako je kod Dinama bio propuh u blagajni, ja sam mu nudio dva milijuna i 400 tisuća eura, a Dinamo ako će jednom imat će mi vratiti’, zaključio je Mamić.

Podsjetimo, nepravomoćna presuda bivšem čelniku NK ‘Dinama’ ZdravkuMamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem direktoru ‘Dinama’ Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru zbog optužbi za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 miljuna kuna neobračunatog poreza i prireza, bit će objavljena 6. lipnja u podne, odlučilo je sudsko vijeće osječkog Županijskog suda.

Uskok je za sve okrivljenike zatražio izricanje bezuvjetnih zatvorskih kazni, a nakon obrana Milana Pernara i Zdravka Mamića oslobađanje od optužbi zatražili su i odvjetnici Zorana Mamića te Damira Vrbanovića.