I dok se mnogi spremaju ovih dana da posjete rodni kraj u Rami, već tjednima traje bodrenje „malog“ Marka koji se prijavio na natjecanje u kojem je uspio eto neki dan pobijediti.

Netko će pitati zašto sam stavio malog u navodnike! Mali Marko je mali Marko, onaj nasmiješeni dječak iz susjedne zgrade i mali Marko je uistinu mali Marko, jer je mali, ali je dovoljno velik da ne bi bio mali.

Taj dječak božanstvenog glasa rasplakao je mnoge, pa i autora ovog teksta dok je gledao snimke s nastupa. Dirne čovjeka taj glas u dušu i vrati u njemu sve ono ljudsko i ono sjetno što ga vraća tamo u neke samo njemu poznate dane.

Zanimljivo da su svi u Prozoru – Rami navijali za Marka, odjednom se naš grad u nečemu složio i krenu glasati za Marka i ovaj portal ga je uredno pratio na putu do zvijezda. A Marka sam i ja jednom uživo čuo na jednoj priredbi u Prozoru i začudio se kako taj dječak pjeva i onda mi je potajice izmamio pjesmom suzu u oku, ali ta suza je bila radosnica.

Marko je danas pobjednik! Drago mi je što je Marko dočekan u Prozoru, to je vjerojatno i prvi put koliko pamtim da je netko dočekan u Prozoru na takav način! Rijetko se nekoga dočeka u Prozoru, a da to nije doček političara ovih ili onih opredjeljenja, a rijetko je da se i dočeka dječaka, a ne nekoga starijega.

Politiku ostavljam po strani, ali čarobni dječak je pobijedio i tu podjelu i sve podjele. Glazba kao univerzalni jezik duše ne poznaje politike ni granice, ni podjele i nacije, a jedno dijete je upravo tim jezikom progovorilo i to tako tečno i melodično da takvo što se ne da opisati.

Mali Marko spada u one koji su kao što najava generacijama omiljene tv serije Smogovci kaže: „Oni su mali, ali su veliki, odnosno hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali."  

„Mali“ Marko u svojim nastupima nije samo pokazao svoj talent za pjevanje, nego je mali – veliki Marko pokazao i svoj uljuđeni odgoj koji je donio od kuće. Odgoj koji je primio od svojih roditelja i njegovih bližnjih u Rami. On je fenomen jednog grada i jednog kraja i zaista koliko god hvalili Marka uvijek će nam promaći nešto!

Malom – velikom Marku možemo samo zahvaliti što ovaj svijet čini boljim mjestom za život, što je ime svog kraja pronio po ovom dijelu Europe, što nas je uveseljavao iz emisije u emisiju i što je svojom malenošću pokazao jednu veličinu. Sada smo svi ponosni na našeg Marka, ali Marko još nije ni počeo stvarati! Pred Markom sada stoji velika budućnost pod svijetlima reflektora i budimo ne samo u pobjedi uz Marka, nego uvijek. Kada ide i kada ne ide, neka Marko zna da smo uz njega.

Pitate se što možete konkretno učiniti? Pa, za početak bilo bi dovoljno da se neki od vas ne šire svoju zavist na tuđu radost preko društvenih mreža. Slavite s Markom ovih dana, smijete se i plačite kao što smo se svi smijali i kroz smijeh plakali kada Marko zapjeva, jer sve što je ljudsko progovori u čovjeku kada to dijete zapjeva. Progovori ono najljepše od emocija što je dao Bog čovjeku na dar.

Marko je bio i ostao krijesnica koja  tjera mrak oko sebe, dopustimo i pomognimo  toj maloj – velikoj krijesnici da obasja čitav svijet ako joj se za to ukaže prilika. Nemojmo dati da se samo zaustavimo na jednoj pobjedi tog djeteta, nego potrudimo se svatko po svojoj moći i poziciji pridonese daljnjim uspjesima našeg Ramskog slavuja!

Dražen Stojanović

*****  Tekst nije lektoriran!