Sa do sada cijepljenih osam posto građana, Bosna i Hercegovina je na začelju Europe. Potpuno cijepljeno je manje od jedan posto građana. Za razliku od nas, Srbija do kraja ovog i Hrvatska do kraja idućeg mjeseca namjeravaju cijepiti gotovo dvije trećine svojih građana, staviti pandemiju pod kontrolu i početi se vraćati normalnom životu. U međuvremenu, naše vlasti se pravdaju.

Srbija planira da do 21. lipnja cijepi 60 posto građana. Hrvatska namjerava da do 1. srpnja prvu dozu primi najmanje 55 posto punoljetnih osoba. Iako je u odnosu na Srbiju i Hrvatsku dosta kasnije počela imunizaciju, Crna Gora je cijepila trećinu, a do kraja ljeta plan je da se cijepi više od polovine građana. U poređenju sa susjedima, Bosna i Hercegovina je uvjerljivo na začelju sa cijepljenih manje od osam posto populacije.

„Prvu dozu cijepiva primilo je 222 tisuće, a revakcinisano je svega 52 tisuća građana. U Republici Spskoj cijepljeno je skoro 11 posto građana. Prvu dozu primilo je 8,3, a obje doze 2,6 posto građana. U Federaciji BiH imunizacija je sprovedena nad 6,3 posto populacije. Prvu dozu primilo je 5,4, a revakcinisano je 0,9 posto građana“.
 

U oba entiteta imaju ambiciozne planove. Već do kraja godine trebalo bi da dostignu postotke koje u ovom trenutku imaju naši susjedi.

„Sa 100 tisuća Republika Srpska je, u suštini, cijepila oko 10 posto populacije. Prvom dozom. Ako uspijemo u lipnju mjesecu ostvariti cifru od 100 tisuća, to bi bilo 20 posto populacije. Tako da je nama cilj u ljetnom periodu cijepiti otprilike između 25 i 30 posto populacije“, rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

„Imat ćemo u skorije vrijeme više izvora cjepiva. U toku je završna faza nabavke cjepiva. Izravne kupovine. Pristižu konstantno doze iz Covax-a, zatim pristižu doze iz Evropske unije, tako da se nadamo da ćemo sljedeća dva mjeseca uistinu imati veće količine na raspolaganju. Prema našem planu za ovu godinu, mi smo planirali cijepiti minimalno 50 odsto stanovništva“, govori Mia Blažević, Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Dok se u Federaciji BiH i dalje čekaju prve vakcine nabavljene putem direktne nabavke, vlast u tom entitetu se pravda. Za federalnog premijera nema žurbe.

“Nivo Federacije BiH nije nadležan za cjepiva iako je prihvatio tu obavezu, svugdje na svijetu to rade države. Druga stvar, mi u globalnom svijetu na neki način nismo potrčali da budemo pokusni kunići, neke su države to prihvatile kao Mađarska, Srbija, Izrael…”, ističe Fadil Novalić premijer Federacije BiH.