"Ovdje se događa nešto bez presedana. Predsjednik krši Ustav i odbija dati mandat za formiranje nove Vlade lideru opozicije koji je na legitiman način prikupio 67 potpisa zastupnika novog makedonskog Parlamenta", objašnjava za Index Borjan Jovanovski, poznati makedonski novinar i urednik portala A1.

Najveća neizvjesnost od kada je Makedonije

Naime, Jovanovski je nedavno zbog svog pisanja bio žrtva napada u jednom makedonskom restoranu, a novinarska ekipa portala A1 prošlog je tjedna napadnuta i pretučena dok je izvještavala s jednog od prosvjeda u Makedoniji. Jovanovski je inače izvrstan poznavatelj situacije u Makedoniji, a prije dvije godine na kućnu adresu mu je poslan i posmrtni vijenac zbog njegovih kritičkih članaka. Navodno je pošiljatelj bio inspiriran govorom premijera Nikole Gruevskog koji se obrušio na svoje kritičare, a posebno na novinare. 

"Posljednja odluka predsjednika nema doticaja s realnošću jer ovakvim potezima uvodi državu u najveću krizu do sada te u najveću neizvjesnost od kada je formirana Makedonija. Predsjednik kaže da neće dozvoliti promjenu Ustava i uređenje države, no ironija je u tome što takvo nešto nitko od njega i ne traži", ističe Jovanovski za Index, dodajući kako je očito da je predsjednik stao na stranu vrha do sada vladajuće stranke.

Nacionalistički prosvjedi nisu ništa drugo nego prikrivanje korupcije

Podsjetimo kako je makedonski predsjednik Gjorge Ivanov rekao da ne može dati mandat za sastavljanje vlade čelniku Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), Zoranu Zaevu, koji je dobio parlamentarnu većinu zahvaljujući potpori stranaka etničkih Albanaca. Spomenute stranke uvjetovale su potporu Zoranu Zaevu zahtjevom za omogućivanjem šire upotrebe albanskog jezika. Albanci čine između trećine i četvrtine stanovništva od sveukupno 2,1 milijuna, a prevladavaju u općinama na sjeveru i zapadu zemlje.

Nakon što je predsjednik odbio predati mandat za sastavljanje Vlade, u ovoj bivšoj jugoslavenskoj zemlji nastavila se višemjesečna politička kriza.

Jovanovski u razgovoru za Index pojašnjava kako su nacionalističke manifestacije, odnosno prosvjedi i nezadovoljstvo "podjelom zemlje", samo svjesno prikrivanje stvarnih problema i stvarnih motiva.
Žrtvuju državu da ne bi morali odgovarati za kriminal i korupciju 

"Vladajuća stranka je u panici zbog svih optužbi koje je protiv njih pokrenulo Specijalno tužiteljstvo, a koje se odnose na brutalnu pljačku društvenog dobra", kaže Jovanovski, dodajući da su nacionalizam i kvazi patriotizam uvijek bili najbolje sklonište za korumpirane političare. Sve se radi kako bi se onemogućio normalan rad tužiteljstva, a samim tim i istrage.

"To je zapravo njihov jedini cilj zbog kojega su sada spremni žrtvovati istovremeno i samu državu i realizaciju snova svih velikih Makedonaca koji žele vidjeti Makedoniju kao samostojnu državu u društvu europskih naroda", pojašnjava Jovanovski koji tvrdi kako je teza o ponovljenim izborima, koja se smatra svojevrsnim izlazom iz nastale situacije, apsolutno nepotrebna.

Novi izbori nemaju smisla 

"Zašto izbori ako postoji parlamentarna većina? Zašto? Nema nikakve logike da se ide u nove izbore. Sve je vrlo jednostavno. Predsjednik mora poštovati Ustav i zakon te dati mandat onome koji je prikupio većinu potpisa zastupnika. Jednostavno je", kaže Jovanovski komentirajući kako vlast uporno okreće glavu kada je riječ o sve češćim fizičkim napadima na novinare, aktiviste i oporbu. Takvi događaji ne dobivaju nikakvu pozornost  u državnim medijima.

"Oni takve situacije ignoriraju kao da se i nisu dogodile. Njihovi su naslovi puni manipulacija oko toga kako opozicija u nekoj velikoj međunarodnoj zavjeri želi prodati državne interese. To su nevjerojatne nebuloze koje tek treba akademski istraživati jer su bez presedana u novijoj europskoj povijesti. Nikada takvo novinarstvo nije postojalo. Zadnja nebuloza je da se CIA i Pentagon međusobno obračunavaju u Makedoniji. Ovakvo nešto pokazuje do kuda smo zaista došli", naglašava Jovanovski koji se baš i ne usudi komentirati buduće događaje u Makedoniji.

Sve karte su otvorene

Naime, trenutno je sve moguće.

"Sve su karte otvorene. Ali ipak ću biti optimist jer vjerujem da će se u jednom trenutku sve riješiti, budući da se razvoj krize ne može zaustaviti u granicama Makedonije. Lako bi se mogao zapaliti i cijeli južni dio Balkana", zaključuje na kraju Jovanovski.