Vlade u Ateni i Skoplju dogovorile su se da Makedonija ime promijeni u 'Republika Nova Makedonija', pišu grčki mediji, pozivajući se na albanske.

Taj prijedlog se pominjao godinama, još od službenog izbijanja spora 1991., ali nije bilo nagovještaja da bi ga prihvatile obje strane.

Grčki site 'Proto tema' pominje da je 'upadljivo' to što je navodni dogovor objavljen baš danas, kada je zamjenik premijera Makedonije, Albanac Bujar Osmani, u posjeti Ateni radi razgovora s rukovodstvom Ministarstva vanjskih poslova Grčke. Sa druge strane, jedan albanski site se u prenošenju pojedinosti sporazuma, uz fotografiju navodno službenog teksta, poziva na 'pouzdane grčke izvore'.

Prema tom tekstu novi dogovoreni pun službeni naziv države je 'Republika Nova Makedonija', ili skraćeno 'Nova Makedonija', a oba su navedena u verzijama na makedonskom, engleskom, grčkom i albanskom jeziku. Novi naziv za jezik je na makedonskom 'suvremen makedonski jezik' što je prevedeno i na ostale jezike, dok naziv na grčkom glasi 'slavomakedonski jezik'. Naziv državljanstva i nacionalnosti je na makedonskom 'makedonsko/makedonska', dok je na ostalim jezicima 'novomakedonsko/novomakedonska'.

Novi naziv crkve je 'Nova makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija', osim na grčkom, na kojem se ona naziva 'Pravoslavna crkva Nove Makedonije - Ohridska arhiepiskopija'.

Prema albanskom siteu o 'nacionalnom identitetu' će se još pregovarati, ali se predviđa da će se građani na makedonskom i dalje nazivati Makedonci, na engleskom 'Etnički Makedonci', a na grčkom 'Slavomakedonci'.

Predviđen je i naziv za Makedonce, stanovnike Grčke, koja ne priznaje postojanje nacionalnih manjina: na grčkom će se nazivati samo 'Makedonci', ali na makedonskom i engleskom će biti 'grčki Makedonci', prenosi B92.

U skladu sa sporazumom iz 1995., Grčka je pristala na privremeni naziv 'Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija' dok se spor ne riješi, ali ne pristaje da se pod tim nazivom ta zemlja pridruži NATO ili EU. Grci su veoma osjetljivi kad je riječ o pitanju imena i kasnije ovog mjeseca planirani su skupovi na sjeveru Grčke protiv bilo kakvog kompromisa koji bi podrazumijevao upotrebu imena Makedonija. Međutim, Atena navodi da sada postoji mogućnost da se spor riješi nakon izbora umjerenije vlade u susjednoj zemlji. Inače, Grčka i Makedonija treba da, kasnije ovog mjeseca, održe novu rundu pregovora sa posrednikom UN.