Policijska akcija u kumanovskom Divljem naselju je završena, a teroristička grupa je neutralizirana i eliminirana, rekao je danas glasnogovornik makedonskog MUP-a Ivo Kotevski.

Kotevski ističe kako je ova teroristička grupa spremala krvave napade u Makedoniji sredinom mjeseca.

On je rekao kako su vođe terorističke Muhamed Krasnići, Mirsad Ndrecaj, zvani zapovjednici NATO, Sami Ukšini zvani zapovjednik Sokoli, Beg Rizaj i Dem Šehu, svi državljani Kosova, te da je među teroristima bilo i državljana Albanije.
 

Kotevski je dodao kako se jučer policiji predalo više od 30 terorista uglavnom makedonskih državljana i jedan državljanin Albanije, te da je dio njih i ranije gonjen.

- Na licu mjesta do sada je pronađeno 14 tijela u uniformi čiji se identitet utvrđuje, a za sada je identificiran samo DŽafer Zumberi iz Đakovice - rekao je Kotevski novinarima.

On kaže kako u ovom trenutku ne može isključiti mogućnost da ima još ubijenih terorista, jer su objekti iz kojih su napadali policiji oštećeni i tek treba da se provjere.
 

- Pronađen je veliki arsenal naoružanja koje će biti predato na vještačenje - rekao je Kotevski.

Kotevski je potvrdio kako je oružanog sukobu sa teroristima poginulo osam policajaca, dok je 37 ranjeno i da za sada nema podataka o civilnim žrtvama.

On kaže da je suzbijena jedna od najopasnijih terorističkih grupa na Balkanu čiji su članovi poznati teroristi sa Kosova, koji su imali vojno iskustvo ratujući na Kosovu 1999. godine, u Makedoniji 2001. i u Siriji.