Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro objavio je u utorak da će iz njegove zemlje morati otići dvojica najviših američkih diplomatskih predstavnika, otpravnik poslova Todd Robinson i diplomat Brian Naranjo, optuživši ih za "vojnu zavjeru" nakon što je Washington nametnuo nove sankcije Venezueli.
 
"Proglašavam personom non grata otpravnika poslova Sjedinjenih Država i objavljujem njegov odlazak u roku od sljedećih 48 sati", rekao je predsjednik Maduro.
 
Američki State Department odbacio je Madurove "lažne optužbe" protiv dvojice diplomata.
 
Venezuela je ranije u utorak upozorila da je žrtva američkog "političkog i financijskog linča" kojemu su uzor "zlokobne metode Ku Klux Klana", dan nakon novih američkih sankcija uvedenih zbog spornog Madurova reizbora.

"Upozoravamo međunarodnu zajednicu da supremacijski, rasistički i intervencionistički režim koji trenutačno vlada u Washingtonu, a uzor su mu zlokobne metode Ku Klux Klana, prijeti svjetskom miru", ističe ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.
 
Vlada Donalda Trumpa "potiče mržnju, nesnošljivost te politički i financijski linč" prema Venezueli, dodaje se u priopćenju.

EU razmišlja o sankcijama
 
Europska unija također je u utorak upozorila na brojne nepravilnosti na predsjedničkim izborima u Venezueli na kojima je pobijedio Maduro i rekla da razmišlja o uvođenju sankcija.
 
"Europska unija razmišlja o sankcijama", rekla je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini u priopćenju, kritizirajući "velike zapreke sudjelovanju oporbenih političkih stranaka i njihovih čelnika" i "brojne nepravilnosti uočene na dan izbora, pa tako i kupnju glasova".
 
"Venezueli žurno treba političko rješenje kako bi zaustavila sadašnju krizu i prije svega odgovorila na najveće humanitarne potrebe stanovništva", istaknula je Mogherini.
 
Na izborima koje je oporba bojkotirala nazivajući ih "velikom prijevarom", pobijedio je socijalist Nicolas Maduro sa 68 posto glasova, a njegov glavni protukandidat Henri Falcon je osvojio 21,2 posto. Potonji je rekao da izbori nisu "legitimni" i zatražio je raspisivanje novih do kraja godine.