Francuska će se pridružiti Velikoj Britaniji u slanju projektila velikog dometa Ukrajini, rekao je danas francuski predsjednik Emmanuel Macron, što bi ukrajinskim snagama omogućilo da gađaju rusku vojsku i logistiku duboko iza crta bojišnice. Macron je po dolasku na summit NATO saveza u Litvi rekao da je odlučio povećati vojnu pomoć za Ukrajinu kako bi joj se pomoglo u protuofenzivi.

"Odlučio sam povećati pošiljke oružja i opreme kako bih omogućio Ukrajincima kapacitet za duboke napade", kazao je Macron i odbio navesti količinu projektila koji će biti poslani. Ukrajina mjesecima traži rakete većeg dometa, no Sjedinjene Američke Države, njen glavni opskrbljivač, dosad nisu pristale poslati ih.

Macron: Slanje projektila bit će u skladu s našom politikom

Velika Britanija je u svibnju rekla da šalje francusko-britanske projektile zemlja-zrak Storm Shadow koje proizvodi tvrtka MBDA. Njihova francuska inačica SCALP ima domet od otprilike 250 kilometara.

Macron je rekao da će slanje projektila biti u skladu s francuskom politikom pomaganja Ukrajini u obrani njenog teritorija, što implicira da je Pariz dobio jamstva od Kijeva da rakete neće biti korištene za napade u Rusiji.