Francuski predsjednik Emmanuel Macron predan je nastavku borbe protiv militantne grupe, tzv. islamske države, uključujući i onu kroz francusko vojno prisustvo na Bliskom istoku.

Macron je izjavio tijekom sastanka vlade u ponedjeljak da također osuđuje iranske „negativne namjere“ i odluku Teherana da napusti nuklearni sporazum iz 2015. godine, priopćia je vladina glasnogovornica Sibeth Ndiaye. Kazala je da je francuski čelnik pozvao na deeskalaciju napetosti zbog nedavnih događanja, među kojima je i američki zračni udar u kome je ubijen vodeći iranski vojni zapovjednik prošli tjedan u Bagdadu.

Francuska ima više od 1.000 vojnika angažovanih u vojnim operacijama protiv grupe tzv. islamska država u Iraku i Siriji.

U telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u nedjelju, Maacron je izrazio „punu solidarnost“ s koalicijom pod američkim vodstvom u Iraku i francusku odlučnost da surađuje s partnerima na ublažavanju napetosti. Irački parlament u nedjelju je pozvao američke vojnike da napuste zemlju, prenosi Associated Press.