Jedan od kroničara Marce, koji je proljetos predvodio kampanju da je vrijeme da se Real i Luka Modrić raziđu, u subotnjem je izdanju iznio zanimljiv stav. Parafrazirajući u naslovu Carla Ancelottija, koji je na presici uoči gostovanja u Vigu kazao “Modrićev status i klupa čudna situacija za nas i svijet”, taj kroničar ističe da je trener iznenadio postavom protiv Celte.

Naime, i po medijima svi su isticali uvjerenje kako će nakon dvije uzastopne klupe (Athletic, Almerija) Ancelotti u momčad uvrstiti slavnu desetku. No, kada je sat vremena pred utakmicu protiv Celte obznanjen sastav, a Ancelotti potvrdio izbore bez hrvatskog igrača, započela je intenzivnija debata radnog naslova “što se događa?”. Iako su i nakon Viga mediji opijeni “najvećim pojačanjem Reala u bližoj povijesti”, Bellinghamom, tema oko Luke Modrića poprima status tereta za trenera Ancelottija.

Jude Bellingham je, pogotovo u kontekstu njegovih 20 godina, sjajan igrač. Ima i potencijal postati top igrač, ali za te statuse nužne su visoke i kontinuirane razine pobjedničkih-trofejnih učinaka. U Vigu je Englez uglavnom bio prosječnog učinka i zajedno s odabranom veznom linijom, Tchouameni - Camavinga - Valverde, nije uspijevao pronaći rješenje za defenzivni blok Celte.

Real se mučio, a onda je Ancelotti odmah u drugom dijelu vratio najuspješniji mu sustav, 4-3-3, koji je pravu dimenziju poprimio ulaskom Modrića i Kroosa u 63. minuti. Dva stratega igre ušli su umjesto dva “tenka”, Tchouamenija i Camavinge. Iako u prvih desetak minuta lideri igre Reala proteklih desetak godina nisu odmah stigli uhvatiti ritam, gostujuća geometrija počela je djelovati logičnije. U njoj se Bellingham od polušpice prešaltao u devetku, uz rame “pravoj” devetki, Joselua. Englez je u drugačijoj dinamici igre vrhunski okomicom uposlio Rodryga, kojeg će domaći golman srušiti za jedanaesterac...

Umjesto pogotka i napokon vodstva, Ancelotti je kao što odavno nije, ‘kleo sve po spisku’, bijesno bacivši plastičnu bocu vode, kada je Rodrygu golman obranio udarac s bijele točke. Ancelotti će nakon utakmice objasniti svoju ljutnju...

- Igrači se ne mogu sami među sobom dogovarati tko je izvođač. Vinicius je prvi, ako njega nema onda je Modrić, pa tek onda Rodrygo. Vikao sam Valverdeu da kaže Modriću da puca, ali me valjda nisu čuli.

I tu sada počinje priča koja nas može najviše zaintrigirati. Valverde je doista prije šuta prišao Modriću i prenio trenerovu poruku, ali je Rodrygo bio već na zaletu. Modrić je samo kimnuo glavom Valverdeu. Da je i htio više nije mogao reagirati, tim prije što je mladi Brazilac odmah uzeo loptu i poželio pucati. No, na Modriću se vidjelo već u ulasku na teren, pa i u toj prilici kaznenog udarca, da je više rezigniran, nego ljut. Razumljivo je i zašto. Među inima i po tome što je tek u posljednjih 10-15 od 30 minuta uhvatio ritam i s Kroosom podsjetio kako se kontrolira posjed i ritam utakmice.

Modrić je, vidi se, baš jako razočaran. Kad je u travnju dogovarao s Perezom, uz placet Carla Ancelottija (ili obrnuto), ostanak u Realu, imao je samo jedan uvjet. Želi biti tretiran kao svi drugi igrači u konkurenciji, a ne da ga zadržavaju zbog minulih zasluga. Pod time je, kako nam je tada govorio, podrazumijevao dobiti šansu da se izbori za mjesto kao i drugi, te da će igrati ako to učinkom zasluži. Samo je jedno bilo važno za potpis, a to je da nema unaprijed odabranih igrača, koji moraju igrati, neovisno kakav je čiji učinak na terenu.

Nažalost po Modrića, a možda i ne samo za njega, jasno je nakon prvih utakmica sezone da se dogodilo baš to. Ancelotti je još tada i prije priprema Modriću potvrdio kako mu se status neće mijenjati ako je zdrav i u uobičajenoj formi, uz dodatak da će ipak igrati nešto manje nego kad je bio mlađi. Modrić je bio svjestan da sa 38 godina ne može očekivati da će stalno igrati, ali da će biti u poziciji kao i u ovom slučaju prije. Dakle, ako na treningu pokazuje moć, a na utakmicama djeluje u formi, a drugi nisu bolji od njega, dobivat će priliku. No, Ancelotti je, sada je očito nakon Viga, odabrao Tchouamenija - Camavingu - Valverdea - Bellinghama kao prvu postavu veznog reda.

Modrić je treću klupu zaredom doživio kao potvrdu da ga je trener, ili klub, ili zajedno, tko će znati, izigrao. I to je za igrača kojeg se smatra jednim od najboljih u povijesti slavnog kluba odraz izrazitog nepoštovanja. Nekolicina je kroničara Marce i AS-a to istaklo u izvještajima iz Viga, što ukazuje da je netko “izdao Modrića”. Naime, nije stvar da je kapetan Hrvatske, i dokapetan Reala igrao slabo, pa je ispao iz prve postave. Modrić nije u startu dobio priliku, iako mu je Ancelotti odmah nakon prve utakmice u Bilbao kazao, kako pišu kroničari, da se ništa ne mijenja i da ostaje protagonist koji će više nego dovoljno igrati. Tri klupe zaredom su jasna poruka da to nije izvjesno.

Zašto se tako Ancelotti postavio, pa još sada posredno proziva Modrića zbog jedanaesterca (nije prvi puta da su mu igrači međusobno procijenili tko je u boljoj formi za izvođenje), nije posve jasno. Ili mu je to naređeno iz kluba, ili je odjednom nakon deset dana promijenio stav i misli da Modrić više nije taj, ili se pokušava ‘dokazati’ Perezu i možda osigurati još jedan ugovor u Madridu? Sve su opcije moguće, ali svakako Modrić ničim nije zaslužio niti jednu od njih.

Što sada slijedi? Modrić želi igrati nogomet još jednu godinu punim plućima i onda procijeniti što mu je dalje činiti. Načelni mu je plan, kako će u povjerenju odati, oproštaj od Hrvatske na Euru, te od Reala u lipnju, ali nije siguran bi li to trebao biti i kraj aktivne karijere. Brojni bivši igrači savjetuju ga da odradi sezonu-dvije laganijeg nogometa kako bi se postupno privikao na zaustavljanje motora i lakše umirovljenje. Ono što nije planirao je ova čudna situacija u Realu, s kojom se, pokazao je to i govorom tijela u Vigu, neće miriti.

Sigurno je da će već utorak, kada se igrači vrate s dvodnevnog odmora, sjesti i razgovarati s Ancelottijem. Bit će to vjerojatno neugodan razgovor za talijanskog trenera, ali i možda i presudan za Modrića u promišljanju što mu je činiti. Pozive iz Saudijske Arabije, kao i iz SAD-a, Katara, nije prestao dobivati. Štoviše, iz Saudijske Arabije i dalje žive basnoslovne brojke za ugovor, s obzirom na to da prijelazni rok tamo traje do 7., a možda i 20. rujna.

Moguće je da će se brzo ugasiti plamen nezadovoljstva i da će Real i Modrić odraditi zajedno sezonu, kako dolikuje onima koji su 11 godina ostvarili top rezultate i odnose. No, više nije nemoguće da se Real i Modrić brzo raziđu, jer ovo je situacija koja je zbog veličine igrača postaje preteška priča pogotovo za trenera...