U Madridu je promovirana knjiga o Luki Modriću. “Luka Modrić: Sin rata” ili na originalnom španjolskom “Luka Modric: El hijo de la guerra” biografska je knjiga o veznjaku hrvatske reprezentacije i Real Madrida napisana iz pera sportskih novinara Vicentea Azpitartea i Josea Manuela Puertasa.

“Sin rata” biografsko je djelo koje se bazira na Modrićevom ratnom djetinjstvu unatoč kojem je postao vrhunski nogometaš, igrač Real Madrida. Knjiga je to o Modrićevom djetinjstvu i odrastanju u ratnom okruženju zadarskog zaleđa. Modrićeva obitelj je u vrijeme Domovinskog rata iz svog Zatona Obrovačkog (Modrići) morala u izbjeglištvo u Zadar, a Modrićev djed po kojem je Luka i dobio ime poginuo je u ratu.

Priča je to o napornom radu, poniznosti, žrtvovanju, ali i velikoj vjeri u svoje mogućnosti i talent. Zbog svega je uostalom Modrić i postao ono što danas jest prolazeći taj težak put od Zatona Obrovačkog, Zadra, Zagreba, Mostara, opet Zagreba, Londona sve do Madrida i bijelog Realovog dresa.

Od izbjeglice do zvijezde

Knjiga je ujedno i osvrt na najsretnije i najtužnije događaje Modrićeve karijere, od nevjerojatne dramatične i nikad prežaljene eliminacije od Turske u četvrtfinalu Eura 2008. u Beču, do također dramatičnog osvajanja Lige prvaka s Realom 2014. godine u Lisabonu.

Predgovor knjizi koja ima 206 stranica napisao je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker, još jedan član Realove obitelji, bivši igrač kraljevskog kluba.

- Fantastičan je osjećaj za sve Hrvate vidjeti jednog od nas kako nosi dres najuspješnijeg kluba na svijetu – istaknuo je između ostalog Šuker.

- Priča je to o ratnoj izbjeglici, dječaku koji na prvu nije izgledao dovoljno fizički jak niti je imao mogućnosti da jednog dana bude svjetska zvijezda, a na koncu je vjerojatno Realova najpouzdanija karika, igrač kojeg navijači sigurno ne bi željeli prodati što dovoljno govori o njemu – rekao je Puertas.

- U svijetu nogometa Modrić je drugačija zvijezda – dodao je Azpitarte.

Zanimljivo, na promociji knjige nije bilo Modrića kao ni predstavnika kraljevskog kluba. Knjiga se počela prodavati u španjolskim knjižarama, a može se naručiti i preko interneta. Cijena je 16,90 eura odnosno oko 127 kuna.

Slobodna Dalmacija