Luka Modrić najbolji je hrvatski igrač svih vremena i predvodnik jedne veličanstvene nogometne generacije koja nas oduševljava već drugo svjetsko prvenstvo zaredom. Luka Modrić, u jednome drugom izdanju, ovih dana izaziva veliku pozornost i u Tomislavgradu, piše Tomislavcity.com

Naime, drvena skulptura Luke Modrića, koju je uradio mogli bi smo reći duvanjski drvodjelac i umjetnik Ante Vukadin, koji živi u Dubrovniku ali je neraskidivo vezan sa svojim rodnim Crvenicama i Tomislavgradom, bila je postavljena prve dvije utakmice ispred Street bara u Tomislavgradu, a druge dvije u Caffe baru Trokut u Crvenicama.

Ante za Tomislavcity govori kako je nastala skulptura. Kaže, iz svoje vikendice na Blidinju ove jeseni šetao je šumskim područjem Vran planine tražeći drvo prikladno za skulpturu duvanjskog hajduka Mijata Tomića. U tome traženju naišao je na drvo koje ga je jako asociralo na Luku Modrića, te ga je izvukao iz šume i prevezao do svoje vikendice. Dva debela isprepletena ogranka podsjetila su ga na poznatu Modrićevu pozu kada vanjskim dijelom stopala dodaje loptu, a iz širokoga panja napravio je gornji dio tijela i glavu.

Problem su bile ruke, pa je utrošio cijeli tjedan hodajući po šumi kako bi pronašao i oblik grana koji odgovara karakterističnom obliku Modrićevih ruku u akciji. Zanimljiva su i postolja na koje su oslonjene Modrićeve noge. Jedno predstavlja Velebit, mjesto gdje je Modrić rođen, a drugo je Madrid, mjesto gdje je Modrić doživio punu afirmaciju i pokorio nogometni svijet. Na postolju s Velebitom hrvatska je zastava, a na madridskom i zlatnom loptom, španjolska. Završetci Modrićevih stopala su šuplji, a Ante objašnjava da je tu drvo bilo trulo i da je šupljine očistio i ostavio takvima, navodeći da te dvije rupe predstavljaju dva velika tunela koja spajaju Hravtsku: Sveti Rok i Mala Kapela. Nakon toliko simbolike, spajanje svih dijelova bilo je čisto zadovoljstvo, a i rezultat je zadivljujući…
 


Skulptura visoka 2 metra i dvadeset centimetara i teška oko 200 kilograma završena je upravo pred početak Svjetskog prvenstva te je izložena i izazvala veliko zanimanje žitelja Tomislavgrada.

Ante kaže da mu je želja da Hrvatska rapsodija na Svjetskom prvenstvu traje što dulje i da Luka Modrić prođe kroz što više okupljališta i navijačkih skupina Duvnjaka. Kaže, ima puno rodbine koji su vlasnici ugostiteljskih objekata i sve po redu…

Kako su se fotografije Modrićeve skulpture proširile društvenim mrežama, iz Hercegovine su stigle i ponude  za kupovinom skulpture. Ante kaže da su neke bile i “nemoralne”, ali da je odlučio da još uvijek ostane na području Tomislavgrada. Do Ante su stigli i signali da bi se za njegovu skulpturu zainteresirali i sam hrvatski selektor i Hrvatski nogometni savez, a svjestan je Ante da njegova skulptura ne može do Katara jer nema papira, ali je zato njegova putovnica spremna i karta za eventualno polufinale hrvatske izabrane vrste.

I na kraju, mnogi se pitaju, pa tko je Ante Vukadin koji je napravio ovu skulpturu. Rodom je iz Crvenica. S nepunih 10 godina otac Dane odveo ga je s cijelom obitelji u Viškovce kod Đakova, gdje se Ante školovao i završio za drvodjelca. Antu je život odveo 1977. godine u Dubrovnik gdje se oženio pravom Dubrovkinjom sa Straduna s kojom ima dvoje djece. Ponosno ističe da ima i troje unučadi. Ante je branio i Hrvatsku, hrvatski je ratni vojni invalid, a pet godina bio je i u postrojbama HVO-a u svome Tomislavgradu. O Anti bi se mogao napisati cijeli roman, ali ovom prilikom zaustavljamo se na ovome.

A Antinom Luki Modriću želimo da preživi i četvrtfinale s Brazilom, a onda tko zna…

Više  pogledajte OVDJE