Brojni Česi nagrnuli su u poljske trgovine nakon što je poljska Vlada privremeno ukinula porez na dodanu vrijednost (PDV) na niz osnovnih namirnica. Češke novine nazvale su to "shopping ludilom", a neki su tu navalu opisali kao manju "seobu naroda".

U Poljskoj su od 1. veljače neke osnovne namirnice poput kruha, mesa i mliječnih proizvoda oslobođene plaćanja PDV-a, što je mjera koja bi trebala biti na snazi idućih šest mjeseci.

Poljska Vlada propisala je ovu mjeru kao odgovor na nagli rast cijena. Stopa inflacije dosegla je 8,6 posto u prosincu, u odnosu na isti mjesec 2020. godine.

Kako prenosi češki list "Mlada fronta DNES", mnogi češki kupci napunili su i rezervoare svih automobila tokom shoppinga u Poljskoj, jer je službena Varšava privremeno smanjila porez na gorivo sa 23 na osam posto.

Istovremeno, maloprodajni trgovci u češkoj pograničnoj regiji žale se na velike gubitke u prodaji. Oni navode da mnogi kupci uzimaju tek pola kruha, a po više od toga idu u Poljsku. Česi koji odlaze u nabavku u Poljsku vjerojatno su, dijelom, motivirani i naglim rastom cijena u Češkoj u posljednje vrijeme.