Njemačko gospodarstvo neće moći izbjeći recesiju u ovoj godini, ali će se nakon dva uzastopna tromjesečja pada u proljeće početi oporavljati, procijenio je ekonomski institut Ifo. U prvom tromjesečju njemački bruto domaći proizvod (BDP) smanjit će se za 0.2 posto u odnosu na prethodni kvartal, prognozira institut Ifo

To bi bilo drugo tromjesečje zaredom da gospodarstvo pada, što se obično naziva tehničkom recesijom, s obzirom na to da se u četvrtom kvartalu 2022. već smanjilo za 0.4 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca. Institut Ifo predviđa da će gospodarska aktivnost u 2023. gotovo stagnirati, uz blagi pad aktivnosti, od 0.1 posto.

Usporedbe radi, njemačka vlada očekuje blagi rast BDP-a u ovoj godini, od 0.2 posto.

Oporavak

Njemački ekonomski institut IfW povisio je pak u srijedu svoju prognozu rasta za 2023. s 0.3 posto, na 0.5 posto, poručivši da bi ublažavanje uskih grla trebalo podržati uzlazni trend. Oba instituta predviđaju oporavak u 2024., s tim da Ifo predviđa 1.7-postotni a IfW 1.4-postotni rast.

Očekuju i da će cijene snažno rasti i ove godine. U 2024. inflacija bi po njihovim prognozama trebala popustiti. Ifo očekuje da će se inflacija ove godine spustiti na 6.2 posto, s prošlogodišnjih 6.9 posto, i snažno oslabjeti u 2024., na 2.2 posto.

Slično procjenjuju i u IfW-u, prognoziravši za ovu godinu rast potrošačkih cijena za 5.4 posto i za 2.1 posto u 2024. "Inflacija je dosegnula vrhunac", rekao je ekonomski istraživač Ifoa Timo Wollmershaeuser, izdvajajući među razlozima njezina slabljenja pad cijena energije i popuštanje uskih grla u opskrbnom lancu.

U Ifou pak upozoravaju da "visoka inflacija smanjuje raspoložive prihode kućanstava i vodi smanjenoj potrošnji građana u tekućoj godini". Čeka nas "zamjetan gubitak kupovne moći", od 1.8 posto, poručuju iz instituta.