Nakon dvije teške godine tijekom kojih je zabilježen veliki pad isporuka osobnih računala, činilo se da se situacija na ovom tržištu prošle godine stabilizirala te da proizvođači PC-a u budućnosti mogu očekivati bolje rezultate. No, prema posljednjim podacima analitičke kompanije IDC, pred ovim je tržištem i dalje jako teško razdoblje te su analitičari smanjili svoje ranije prognoze vezane uz isporuke osobnih računala za ovu godinu.

Ranije su očekivali da će pad na ovom tržištu iznositi 3,3 posto, ali sada predviđaju da će taj pad biti još veći i da će iznositi skoro pet posto. Jedan od najvećih problema za klasična stolna i prijenosna računala postali su tableti te se veliki broj ljudi, umjesto kupovine novog računala, tijekom prošlih nekoliko godina odlučio uložiti novac u kupovinu tableta na kojem ionako mogu obavljati većinu stvari za koja koriste računala – surfanje mrežom, mailove, pregledavanje Facebooka, gledanja videozapisa na YouTubeu i slično.

Prošle je godine porast prodaje tableta smanjen, no čini se da se to neće pozitivno odraziti na PC tržište na kojem će se zarada i dalje smanjivati - u IDC-u očekuju kako ove godine možemo očekivati smanjenje zarade na tržištu osobnih računala od 6,1 posto u odnosu na prošlu godinu (u 2014. vrijednost ovog tržišta iznosila je 201 milijardu dolara), a pad vrijednosti nastavit će se do 2019. kada će njegova vrijednost iznositi 175 milijardi dolara.

IDC-ov analitičar Jay Chou kaže kako proizvođači osobnih računala ulažu dodatne napore kako bi istaknuli prednosti računala nad mobilnim uređajima, no to još nije dovoljno te će 'morati napraviti puno više'. Jedna od stvari koja bi mogla utjecati na porast zanimanja za računalima jest nova verzija Microsoftovog operativnog sustava čiji početak prodaje očekujemo u drugoj polovici godine.

Izvor: Cnet