Pazili su na svoje šljive, strepili od nevremena koje je ovoga ljeta više puta pogodilo njihov kraj, pokosili su šljivik kako bi ga pripremili za berbu, a onda su se proteklog tjedna šokirali kada su kročili u svoj voćnjak.

Pripremili su ga, ispostavilo se nažalost, za lopove. Kako donosi Glas Slavonije, nepoznati su lopovi proteklih dana opustošili šljivik u Gorjanima kod Đakova koji se prostire na 1,1 hektar i broji više od 300 stabala.

Danima u akciji

Vlasnici procjenjuju kako su im ukradene tri tone šljiva "čačanki", što je polovica ovogodišnjeg uroda u tom, inače desetogodišnjem šljiviku.

"Suprug i ja još smo prije dva tjedna gledali šljive, koje su inače za rakiju i pekmez, i procjenjivali jesu li za branje, no trebali smo ići na jedno vjenčanje u Liku, pa je muž rekao kako bi to trebao dobro pokositi te ćemo u kupljenje šljiva kada se vratimo. Suprug je dva dana, po ovoj vrućini, trimerom kosio", ispričala je vlasnica za Glas Slavonije.

Šljivik je uz sporedni, prteni put, nije uz prometnu cestu i ne upada u oči, no netko ih je očito uočio.

Nismo ništa sumnjivo prethodno primijetili. Nema tu ni kuća, nema puno prolaznika, eventualno prođe neki traktor - dodaje vlasnica.

Pokupiti tri tone šljiva, pak, nije lak posao, čak ni lopovima.

Na cijeni

"Satima su tu, očito, bili, i to par dana. Žena što živi nedaleko kaže da je vidjela auto, kombi, kako oko pet sati ujutro ide prema našem šljiviku. S obzirom na to koliko je šljiva pobrano, moralo ih je biti više i dolazili su više dana", procjenjuje ona.

Vlasnici, koji imaju i OPG, bez više tona šljiva ostali su, ističe se, baš u trenutku kada su šljive na cijeni – ona za pekmez je 0,80 eura za kilogram, a za rakiju 60 centi.

Šljive im je netko krao i lani na istoj lokaciji, no ovoga su ih puta lopovi, kaže, pokupili daleko više. No, njezin je brat doživio još goru sudbinu - kradljivci su mu opustošili dva šljivika pa je ono što su mu ostavili - stalo u svega četiri vreće.

"Kažu da se ove godine jako krade, sve je skupo", zaključuje.

Na području PU osječko-baranjske ove je godine evidentirano sedam krađa poljoprivrednih proizvoda s otvorenih prostora i drva iz privatnih šuma.