Na Kosovu i Metohiji održavaju se lokalni izbori, a 1,9 milijuna građana moći će da glasa za predsjednike i članove odbora u 38 općina.

Predsjednica kosovskog Središnjeg izbornog povjerenstcva Valdete Daka izjavila je da je na kosovske loklane izbore do 11:00 sati izašlo 10,05 posto građana, ističući kako je izlaznost nešto manja u odnosu na odziv birača na prošlim lokalnim izborima, održanim 2013. godine, kada je izlaznost iznosila 12 posto, prenose kosovski mediji.

Daka je također izjavila kako se izborni proces odvija glatko i bez ikakvih nepravilnosti.

Prištinski mediji javili su također kako je nekoliko osoba sudjelovalo u fizičkom sukobu u Osnovnoj školi "Kralj Milutin" u Gračanici.

Policija Kosova odmah je reagirala i privela sudionike incidenta koji nije utjecao na ometanje izbornog procesa na tom glasačkom mjestu, prenijeli su tamošnji mediji.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci izjavio je nakon što je glasovao u Prištini kako su lokalni izbori na Kosovu test za demokratiju.

Thaci je ocijenio današnji dan posebnim i važnim te pozvao građane da iziđu i glasuju.

Kosovski premijer i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj glasovao je također u Prištini na lokalnim izborima i pozvao građane da iskoriste svoje biračko pravo.