Tisuće ruskih vojnika sudjelovat će u srijedu u Moskvi na vojnoj paradi u čast pobjede u Drugom svjetskom ratu, samo tjedan dana prije referenduma o ustavnim amandmana koji bi Vladimiru Putinu trebao omogućiti ostanak na vlasti. Oba događaja održat će se unatoč tome što pandemija koronavirusa u Rusiji ne jenjava.

Vojna parada na Crvenom trgu u povodu 75. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu tradicionalno se održava 9. svibnja na Dan pobjede, ali ju je Kremlj ove godine odgodio zbog pandemije.

Virus divlja zemljom

Odlučeno da novi datum održavanja bude 24. lipnja, u vrijeme kada su već ublažene mjere protiv širenja novog koronavirusa koji je jako pogodio Rusiju.

S više od 8000 smrtnih slučajeva i oko 580.000 zaraženih, Rusija je na trećem mjestu po broju oboljenja, nakon SAD-a i Brazila.

Ovogodišnja vojna parada održava se na datum prve poslijeratne vojne parade u čast pobjede, 24. lipnja 1945.

Samo tjedan dana nakon poslije održava se referendum o ustavnim amandmanima koji bi Putinu omogućili da 'resetira' broj predsjedničkih mandata i ostane na vlasti do 2036.

Prvo pojavljivanje

Po ustavu, predsjednik može obnašati dva uzastopna mandata, što znači da bi Putin (67) trebao odstupiti s dužnosti po završetku mandata 2024. Međutim, ovi amandmani omogućili bi mu još dva mandata, do 2036. godine, ako se kandidira i pobijedi na izborima.

Parada će biti Putinovo prvo veliko pojavljivanje u javnosti od početka pandemije nakon jednog kraćeg 12. lipnja.

On će nadgledati prikaz suvremene vojne moći na Crvenom trgu kojim će u mimohodu proći više od 13.000 vojnika. Dvadesetak komada oružja i tehnike bit će pokazano prvi put, uključujući tenkove T-90M, raketni sustav Buk-M3 i višecijevni rateni bacač Tosočka.

Među vozilima koja će sudjelovati na mirmohodu bit će i primjerci ratnih tenkova T-34, a neki vojnici nosit će uniforme iz Drugog svjetskog rata.

Putin, čiji je dvogodišnji brat preminuo za vrijeme nacističke opsada Lenjingrada, današnjeg Sankt Peterburga, ponosan je kao i cijela Rusija na pobjedu u Drugom svjetskom ratu.

Uoči parade kritizirao je Zapad zbog "vrijeđanja Rusije" umanjivanjem uloge SSSR-a u toj pobjedi.

Oporba ljutita

I dok Putin insistira na održavanju parade, neki izražavaju zabrinutost zbog rizika od zaraze. Masovni javni događaji i dalje su formalno zabranjeni u Moskvi.

Na paradi u središtu ruske prijestolnice sudjelovat će vojnici iz 13 zemalja, uključujući Kinu i Indiju, i više od 200 vojnih vozila.

Neke od ruskih regija i gradova odlučilo je da neće održati parade zbog koronavirusa.

Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanjin i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov savjetovali su građanima da gledaju paradu na televiziji, prenosi Hina.

"Zašto ju, dovraga, održavate ako ne preporučujete dolazak?", upitao je oporbeni političar Aleksej Navaljni u svom blogu.

Vojnici su na probama nosili maske i gumene rukavice, ali na dan parade ih neće imati, rekao je vojni izvor za agenciju AFP.

Prednost za sudjelovanje u paradi dobili su vojnici kod kojih su pronađena antitijela na covid-19, priopćilo je ministarstvo obrane.

Na tribinama će udaljeni jedni od drugih sjediti veterani koji su bili u karanteni uoči parade, rekao je Putinov glasnogovornik Peskov.

Milanović ne dolazi

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović otkazao je dolazak na paradu zbog kvara na državnom avionu, a komercijalnih letova do Moskve nema. Otkazali su i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je prvo prihvatio pozivnicu, isto kao i kineski predsjednik Xi Jinping.

Očekuje se dolazak bjeloruskog predsjednika Aleksandera Lukašenka i kineskog ministra obrane Weija Fengheja.

Putin je razljutio oporbu zbog održavanja parade i referenduma dok koronavirus i dalje divlja u zemlji, a on je istodobno od njega zaštićen, javlja Hina.

Oporba ga kritizira jer se referendum održava tjedan dana nakon parade kako bi iskoristio domoljubno raspoloženje nakon njezina održavanja.