Jupiterov mjesec Europa nova je meta znanstvenika koji vjeruju da na njemu ima nekih oblika života, te da bi u budućnosti mogao biti mjesto na kojem će ljudi graditi naselja.

NASA je okupila tim koji bi trebao projektirati Lander - vozilo koje će opstati na površini udaljenog mjeseca.

Zbog kemijskih procesa koji su zabilježeni na Europi, znanstvenici vjeruju da ovaj mjesec ima sve sastojke potrebne da bi na njemu postojao život.

Da bi to dokazali, projektirat će letjelicu koja će krenuti na tu misiju do 2020. godine, objavila je Srna.

NASA je okupila tim u kome je 21 znanstvenik. Ističu kako je Europa, otprilike, veličine Zemljinog Mjeseca, te da ispod tanke ledene kore teče vodeni ocean u kojem ima vode koliko i u svim Zemljinim oceanima.

Ispod Europinog oceana vjerojatno je stjenovito, silikatno morsko dno, zbog čega bi ocean mogao biti bogat elementima i energijom potrebnom za nastanak života, ali i za njegovo održavanje kroz duže razdoblje.

NASA, također, želi proučiti mogućnost naseljavanja ovog Jupiterovog mjeseca.

To će biti prva misija, nakon programa Viking iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, koja će na licu mjesta na nekom drugom nebeskom tijelu tražiti dokaze života.

Osnovni problem za znanstvenike jeste da proizvedu materijale za Lander, koji bi trebalo da preživi putovanje do Jupitera, a zatim i spuštanje na Europu, navode znanstveni portali.