Vaughan Smith, šef korporativnog razvoja u Facebooku izjavio je u govoru koji je držao na konferenciji Global Mobile Internet u San Joseu u Kaliforniji da ljudi na tržištima u nastajanju ne žele internet sam po sebi, već žele samo Facebook. Ina Fried za tehnološki portal AllThingsD izvjestila je o ovoj Smithovoj primjedbi.

"Facebook je jedan od ključnih razloga zbog kojeg korisnici to rade", rekao je Smith. "Na tržištima u nastajanju oni ne kažu da bi željeli na internet. Oni kažu: 'Želimo na Facebook!'"

Budući da korisnici Facebooka u ostatku svijeta primarno pristupaju Facebooku putem mobilnih telefona, Facebook je pojačao svoje proizvodne i razvojne napore da se usredotoči na mobitele, rekao je Smith.

Zanimljivo je da od milijarde korisnika njih čak 600 milijuna pristupa stranicama ove društvene mreže putem mobilnih uređaja.

Ipak, ono što je Facebook rekao čini se pretjeranim. Naime, mobilni korisnici u zemljama u razvoju su daleko manje profitabilni nego primjerice korisnici Facebooka u Sjedinjenim Državama, Europi i drugim razvijenim tržištima.

Ali nije čak ni u tome stvar. Facebook nije internet. Facebook je samo kompanija poput svake druge. Postoji još puno društvenih mreža s kojima se možemo služiti uz Facebook jer Facebook nije jedina. Ovakvim i sličnim izjavama Facebook samo navodi korisnike da vjeruju kako je odlazak na ostatak weba, na druge web stranice možda opasno ili prijeteće za njihovu sigurnost.

Možda je zaista samo pitanje vremena kada će Facebook napraviti svoj vlastiti preglednik kako bi nam i na taj način prezentirao svoju verziju interneta. Takav razvoj potkopat će korisnikove mogućnosti, ali i volju da surfa po ostatku weba koji mu nije servirao Facebook.

Ne zaboravite da je Facebook samo još jedna stranica ili servis izgrađen na infrastrukturi interneta. On nije sam po sebi internet. Trenutak u kojem zamijenimo Facebookovu viziju interneta s pravom prirodom interneta mogao bi postati vrlo opasan za slobodu, neutralnost i zajedništvo interneta.

Zapamtime, Facebook nije internet. I ne bi smio ni biti. (tehnoklik.hr)