Pojavom pametnih telefona mnogo se promijenio način života i gledanje na stvari kakve su do tada bile. Jedno istraživanje, međutim, pokazuje da su stvari možda i izmakle kontroli, naročito kada su u pitanju korisnici iPhonea.

Istraživanje koje je provela firma koja se bavi prodajom IT gadgeta, opreme i mobilnih telefona Gazelle i u kojem je sudjelovalo više od 1.000 ljudi, pokazalo je interesantne i potencijalno uznemirujuće podatke. Anketa je provedena da bi se stekao uvid u to koliko je iPhone utjecao na živote svojih korisnika.

Naime, skoro 15 posto ispitanika izjavilo je kako bi se prije odreklo seksa nego da budu samo jedan vikend bez svog mobilnog ljubimca, dok je 4 posto ispitanih izjavilo kako je koristilo iPhone u tijeku samog seksa. Na pitanje bez kojeg aparata ili platforme ne bi mogli živjeti, 65 posto je odabralo iPhone, dok je svega jedan posto odabralo Facebook.

Više od 25 posto ispitanika izjavilo je kako skoro uvijek koriste iPhone, čak i na zabavama, susretu sa prijateljima i ostalim društvenim okupljanjima. No, iPhone nije promijenio samo način na koji komuniciramo i pristupamo informacijama nego je u potpunosti promijenio i živu društvenu interakciju. Kada su u pitanju mjesta na kojima se iPhone koristi, 85 posto ispitanila odgovorilo je da ga redovno nosi sa sobom i u WC, prenosi Avaz.

U smislu broja gadgeta koje posjeduju, skoro 70 posto ispitanih korisnika reklo je kako su se oprostili od svojih mp3 playera i iPoda od kada su kupili iPhone, a 55 posto ih se oprostilo od svojih digitalnih fotoaparata, dok je više od 40 posto ostavilo svoje GPS uređaje.