Nakon što Bosna-Sunce osiguranje (BSO) kupilo Zovko osiguranje, najmoćniji osiguravajući koncern u BiH dodatno je ojačao svoju lidersku poziciju na tržištu BiH.

Naime, BSO, zajedno sa Euroherc osiguranjem, dio je Koncerna Agram, u kojem im se sada pridružilo i Zovko osiguranje.

U sklopu Agrama, dakle, posluju društva koja su na drugom (Euroherc), četrvrtom (BSO) i 11. (Zovko) mjestu po visini premije u FBiH, piše BiznisInfo.Kada se saberu premije ove tri kuće za prvih devet mjeseci ove godine, dođe se do iznosa od oko 95 milijuna KM, što znači da ova tri osiguranja zajedno drže oko 26 posto tržišta osigurnja u FBiH, po čemu su bez premca. Isti koncern je lider i u Hrvatskoj s oko 20 posto udjela na tržištu.

Inače, osnivač i čelni čovjek Agrama je Dubravko Grgić, kojeg i u hrvatskoj nazivaju “kraljem osiguranja”.

Grgićev poslovni uspon krenuo je 1992., kada je s nekoliko partnera u Ljubuškom osnovao osiguravajuću kuću Euroherc. BSO je u sastav Agrama ušao 2004. godine.

U međuvremenu, Grgić je devedesetih rapidno napredovao u Hrvatskoj. Kako su o njemu ranije pisali hrvatski mediji, on najprije 1996. kupio Jadransko osiguranje, zatim je 2000. postao vlasnik Mediteranskog osiguranja, 2004. je preuzeo Atlas osiguranje, a 2005. Kreditnu banku Zagreb od Agrokora. U međuvremenu je istisnuo ostale suosnivače otkupljujući dionice od njih.

Koncern Agram danas okuplja dvadesetak tvrtki koje se bave osiguranjem, bankarstvom, leasingom i drugim financijskim uslugama. Temeljni biznis je osiguranje u kojem Grgić, prema pisanju hrvatskih medija, drži oko 20 posto tržišta u Hrvatskoj.

Također, prema pisanju hrvatskih medija od ljetos, Agramove kompanije su putem takozvanih REPO ugovora stekle dionice Konzuma, većinski udio u Agrolaguni i manje udjele u Belju, Vupiku i PIK-u Vinkovci, dakle Agrokorovim kompanijama.