Predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić kazao je da će HNS prihvatiti Demokratsku frontu (DF) za partnera pod uvjetom da se stranka Željka Komšića sama definira kao dio bošnjačkog bloka.

Ljubić je u intervjuu koji je dao za Hrvatski medijski servis (HMS) upitan trebaju li, predstavnici HDZ-a i HNS-a razgovarati, pregovarati sa strankom Željka Komšića o formiranju vlasti.

"Gledajte, kroz ovaj proces koji traje već skoro šest mjeseci, nakon izbora, apsolutno je definirano predstavljanje Hrvata, a čini mi se i Srba u pregovorima za uspostavu vlasti na razini entiteta i države. Što se tiče hrvatskog predstavljanja, HDZ BiH, kao predvodnik stranaka HNS-a, je taj partner u pregovorima. Tko će s bošnjačke strane činiti sastav bošnjačkog bloka to mi nikada nismo određivali, niti želimo. Ako se DF sam definira kao dio bošnjačkog bloka koji predstavlja SDA, odnosno njihov frontmen Bakir Izetbegović, ja vjerujem da će HNS to prihvatiti. Naravno, smatram kako ne treba, niti će se to dogoditi da HDZ, odnosno stranke HNS-a ulaze u pregovore s bilo kojom strankom pridruženom bošnjačkom bloku", rekao je Ljubić.

Na konstataciju da DF tvrdi kako oni nisu bošnjačka, već multietnička stranka i da će u pregovorima o uspostavi vlasti tražiti ne samo bošnjačke, već i hrvatske i srpske pozicije u izvršnoj vlasti na razini BiH i FBiH, Ljubić je odgovorio da apsolutno hrvatske pozicije pripadaju strankama HNS-a i tu nikakvih promjena neće biti.

"Sama činjenica da se DF na neki način nudi SDA i ako ih SDA eventualno prihvati, oni su sami sebe definirali kao dio bošnjačkog bloka", kazao je Ljubić.

Na upit trebaju li stranke HNS-a uvjetovati formiranje Vlade Federacije prethodnim izmjenama Izbornog zakona u Parlamentu BiH, gdje HDZ i SDA i SNSD imaju većinu i u Zastupničkom i u domu naroda, kako bi se osiguralo da legitimni predstavnici sva tri naroda budu izabrani u Federalni dom naroda i Predsjedništvo BiH. DF, kao uvjet svog učešća u vlasti spominje provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić- Finci, Pilav i Zornić, ali ne i provedbu presude Ustavnog suda BiH po vašoj apelaciji,Ljubić komentira:

''Dakle, implementacija odluka Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga i implementacija odluka Ustavnog suda BiH koje se tiču izbornog zakona, a to su dvije odluke; odluka koja se tiče Doma naroda temeljom moje apelacije i odluka koja se tiče grada Mostara su zapravo pitanje europskih demokratskih standarda. Te odluke treba implementirati na način da se omogući svakom građaninu BiH da se kandidira za člana Predsjedništva BiH, a kad su u pitanju odluke Ustavnog suda BiH temeljom predmeta Ljubić da se svakom od tri konstitutivna naroda omogući legitimno predstavljanje u Predsjedništvu i u Domu naroda. Dakle, za stranke HNS-a su zapravo prihvatljivi partneri oni koji su voljni podržati implementaciju ovih odluka.