Izjave pojedinih bošnjačkih političara koji kao ključni problem spominju Dragana Čovića, HNS i HDZ BiH imaju sve više elemenata patološke fašistoidne mržnje prema jednom narodu i njegovim političkim predstavnicima, rekao je predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić.

Kao glavni razlog njihovih napada Ljubić je u intervjuu za Večernji list iznio u unitarističkoj ideološkoj i političkoj agendi, kao i nedostatku političke zrelosti i političke kulture.

To su krajnje neodgovorne i populističko-šovinističke poruke te politike koje ne odgovaraju ni činjenicama, ni istini, niti doprinose popravljanju odnosa, jačanju povjerenja i izgradnji BiH. To su kratkovidne i destruktivne politike koje se služe lažima, podmetanjima i manipulacijama, rekao je Ljubić.

Govoreći o opasnosti koja traje od 2000. godine da se Hrvati na izborima izbace iz vlasti, te da se nametne bošnjački član Predsjedništva, on je podsjetio da se u situaciju da Hrvati ne mogu birati svoje legitimne političke predstavnike, došlo zbog nametnutih promjena Ustava i Izbornog zakona, prenijela je Srna.

Izabrali smo pravi put, a to je zahtjev za ocjenu ustavnosti i Izbornog zakona, koji sam 2014. godine uputio kao predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Nažalost, Zastupnički dom BiH nije realizirao odluku Ustavnog suda, koja je nalagala izmjenu Izbornog zakona tako da se svim konstitutivnim narodima osigura mogućnost izbora legitimnih političkih predstavnika “na svim administrativno-političkim razinama”, kaže Ljubić.

Rekao je kako je uvjeren da će na ovogodišnjim izborima biti izabran legitimni hrvatski član Predsjedništva BiH, kao i drugi predstavnici ovog naroda, konstatirajući da su za to potrebni narodno zajedništvo i svijest da svojim glasom na ovim izborima brane svoje ustavno i nacionalno pravo na BiH.

(www.jabuka.tv)