Mrlje od roštilja, kreme za sunčanje i sladoleda među najčešćim su flekama i prljavštinama ljeti, a kako ne bi pokvarile dobru zabavu, portal Homes and Gardens donosi savjete kako ih brzo i bezbolno očistiti.

1. Krema za sunčanje

Fleke od kreme za sunčanje obično se pojavljuju kao žute mrlje na odjeći. Ako vam se ne operu odmah u perilici, možete posegnuti za komercijalnim sredstvom za uklanjanje hrđe jer većina krema za sunčanje ima svojstvo oksidacije. Ako zahvaćeni dio tkanine potopite u ovo sredstvo na pola sata i potom operete u perilici, žute mrlje postat će prošlost.

2. Umak od roštilja

BBQ umak neizostavan je dio svakog ljetnog roštilja, baš kao i mrlje od istog na odjeći. Riješite ih se tako da na meku četku stavite malo sredstva za posuđe i dobro istrljate zahvaćeni dio tkanine prije pranja.

3. Sladoled

Ostatke sladoleda nije tako teško ukloniti. Budući da su im mliječni proizvodi baza, a to znači da sadrže i proteine, lako se uklanjanju hladnom vodom. Nakon toga, odjeća koju ste uprljali sladoledom jednostavno se tretira bilo kojim sredstvom za uklanjanje mrlja.

4. Proliveni sok

Za mrlju od prolivenog soka, savjetuju stručnjaci, važno je koristiti sredstvo za čišćenje koje ne sadrži klor. Zato prije kupnje, čitajte sitna slova i izaberite ono koje odgovara opisu.

5. Mrlje od trave

Ljetni piknik odlična je ideja, ali velike su šanse da se kući vratite sa zelenim mrljama od trave na odjeći. Ne brinite, možete ih tretiratijednako kao mrlje od sladoleda, samo je odjeću potrebno 10 do 20 minuta duže zadržati u sredstvu za uklanjanje mrlja.

6. Lažni ten

Ako koristite sprej za samotamnjenje, vjerojatno ćete njegove tragove naći na plahti i jastučnicama. Kod mrlja od ovog sredstva važno je reagirati domah jer su na bazi ulja i što duže čekate s nannošenjem deterdženta, bit će ih teže ukloniti.

7. Miris dima

Ova je preporuka prvenstveno za pušače, ali odjeća može smrdjeti i od pripreme roštilja. Tkanina koja se osjeti po dimu, prije stavljanja u perilicu, dobro se namoči u vodi i alkoholnom octu koji će neutralizirati neugodne mirise dima.