Šef ureda ruskog državnog tužitelja istražit će je li Sovjetski Savez postupio legalno kada je priznao nezavisnost baltičkih zemalja 1991. godine.

Litavski ministar vanjskih poslova Linas Antanas Linkevičius istragu je nazvao 'apsurdnom provokacijom', piše Jutarnji list.

Estoniju, Latviju i Litvu sovjetske komunističke snage okupirale su 1940. godine da bi se sam Savez raspao 1991. Prošlog tjedna, ruski državni tužitelj proglasio je ilegalnim prijenos Krima od Rusije Ukrajini, što se dogodilo 1954.

U to su vrijeme Rusija i Ukrajina bile države unutar Sovjetskog Saveza pod vodstvom Nikite Hruščova.

Ruska aneksija Krima u ožujku 2014. naišla je na veliku osudu međunarodne javnosti iako su etnički Rusi u vrlo kontroverznom referendumu glasali za povratak poluotoka Rusiji.

Isto tako, u Estoniji i Latviji postoji velik broj pripadnika ruske nacionalne manjine dok je u Litvi taj broj nešto manji.

Izvor u uredu ruskog tužitelja, citiran od strane ruske agencije Interfax, navodi kako su istragu oko neovisnosti baltičkih zemalja zatražila dvojica parlamentarnih zastupnika - Jevgenij Fjodorov i Anton Romanov, članovi Ujedinjene Rusije, stranke ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U svome su pismu i Fjodorov i Romanov izjavili kako je odluku od priznanju neovisnosti baltičkih zemlja u Rusiji donijelo 'nekonstitucionalno tijelo'.

Izvor u Uredu dodaje kako neće biti 'legalnih posljedica' ukoliko se priznanje spomenutih zemalja iz 1991. pokaže ilegalnim.

Tri su baltičke zemlje postale članice NATO-a i EU 2004. godine. No, u posljednjim godinama Rusija to doživljava kao prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti.

Rusko-baltički odnosi postaju sve zategnutiji nakon aneksije Krima i početka ukrajinsko-ruskog sukoba u istočnoj Ukrajini, od travnja 2014. Gotovo svakodnevno se teško naoružani proruski separatisti bore s ukrajinskim vojnicima.

NATO je pojačao svoju prisutnost u zemljama Baltika, kao odgovor na masivne ruske vojne vježbe te prelete ruskih vojnih zrakoplova iznad savezničkih teritorija. (prvi.tv)