Lisičarke (Cantharellus cibarius) su vrsta gljiva koje su izuzetno hranljive i poznate po svojim ljekovitim svojstvima. Međutim, važno je obratiti pažnju na nekoliko čimbenika kako biste osigurali sigurnost prilikom konzumacije ove gljive.

Prvo i najvažnije, trebali biste provjeriti izgled lisičarke prije nego je konzumirate. Izbjegavajte gljive koje imaju smeđe fleke, jer takve vrste mogu biti otrovne. Također obratite pažnju na teksturu gljive – suhe i mlitave lisičarke mogu ukazivati na lošu kvalitetu i nisu preporučljive za konzumaciju.

Nakon što ste provjerili sigurnost gljive, možete se diviti njenim ljekovitim svojstvima. Lisičarka je bogata kalijem, koji je mineral od ključne važnosti za probavu i rad srca. Također sadrži značajne količine kalcija, koji je važan za zdravlje kostiju. Magnezija, koji se također nalazi u lisičarkama, podržava zdravlje srca i krvotoka, dok je fosfor neophodan za optimalne moždane funkcije.

Ova gljiva je također jedan od najboljih prirodnih izvora vitamina D. Vitamin D je ključan za održavanje zdravlja kostiju i pomaže u apsorpciji kalcija u tijelu. Lisičarka je također bogata vitaminima C, B1 i B2, koji su važni za očuvanje imunološkog sustava. Također sadrži tri puta više beta-karotena od mrkve, koji ima antioksidativna svojstva i pomaže u očuvanju zdravlja kože i vida.

Uzimajući u obzir sve navedene informacije, lisičarka je izuzetno hranljiva gljiva s brojnim ljekovitim svojstvima. No, važno je slijediti sigurnosne smjernice prilikom odabira i konzumacije ove gljive kako biste povećali njene benefite i izbjegli eventualne rizike.

Agrosavjet.com