Grmoja je izjavio u saboru da od 2007. godine Porezna nije bila u nadzoru Agrokora. Po njemu, nijedan ministar od tada do danas nije poslao Poreznu u tvrtku vrijednu milijarde.

Index je razgovarao sa Slavkom Linićem, bivšim ministrom financija koji je tu dužnost obnašao od 2011. do 2014. godine.

Grmoja puno priča

"Moram reći da mi teško pada što moram komentirati izjave jednog Grmoje, koji puno priča, pravi nered i vjerojatni je uzročnik sukoba između Mosta i HDZ-a. Sad je njegov osnovni argument, umjesto da se ispriča za svoje neodgovorno ponašanje, optuživanje drugih", rekao je Linić.

"Dok sam ja bio ministar financija, formirali smo poseban odjel koji se zove Odjel za velike porezne obveznike, a koji je itekako kontrolirao sve što se tiče Agrokora. A to je ono što posebno pratim, jer sam taj koji je predložio saboru Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama, gdje je jasno utvrđen zakonski rok o plaćanju u roku od 60 dana, i bio sam u nadzoru", kaže Linić.

"Od početka siječnja do trećeg mjeseca 2014. godine, u svim trgovačkim kućama pa i u Agrokoru i u gradovima, općinama i pojedinim ministarstvima, gdje su se utvrdile određene nepravilnosti i nepoštivanja zakona, donesene su određene mjere i dali smo rok od tri mjeseca, i trebali smo se ponovno pojaviti u nadzoru. Prema tome, kao odgovorni ministar, vodio sam brigu da se redovito plaćaju porezi. Agrokor nije bio porezni dužnik, redovito je plaćao poreze. Isto tako, nepravilnosti koje smo utvrdili, dali smo im rok, što znači da smo bili u nadzoru i kontroli", kaže Linić.

Što on zabavlja malu djecu?

Upitan laže li onda Grmoja, Linić nam je odgovorio kako je Grmoja neodgovoran.

"Grmoja je neodgovoran čovjek koji izaziva neprilike, a onda optužuje sve ostale. Ne shvaća kolika je njegova krivica zbog neodgovornog lamentiranja. Što on zabavlja malu djecu? Morali bi biti puno odgovorniji", rekao je Linić za Index.

Index je pokušao doći i do drugih bivših ministara koji su obnašali tu dužnost od 2007. godine, ali do zaključenja objave ovog teksta nismo uspjeli doći do njih.