Njemački kancelar Olaf Scholz dobit će novi automobil i to s posebnom zaštitom.

Mercedes-Benz S 680 Guard naziv je utvrđenog automobila koji porezne obveznike košta najmanje 547.400 eura. Osim Scholzu, ovo vozilo dostupno je svima koji si ga mogu priuštiti. Za običnu S klasu potrebno je 50 sati rada, a za Guard 50 dana.
 

Sve počinje konstruiranjem kaveza od oklopnog čelika, karbonskih vlakana i stakla laminiranog neprobojnom folijom debljine deset centimetara. Potom na vozilo ide tvornička karoserija.

Rezultat zadovoljava najviše standarde: državni inspektori ispalili su iz automatske puške preko 300 hitaca na limuzinu i detonirali 12 kilograma plastičnog eksploziva pored nje prije nego što su joj dali pečat VR10.

Uz balističku zaštitu, S-Klasa ima i gume otporne na bušenje, automatski aparat za gašenje požara i sustav komprimiranog zraka koji može spriječiti ulazak otrovnih plinova, piše HAK Revija.

Ideja je bila zadržati produkcijski oblik jer većinu ovakvih vozila Mercedes prodaje kupcima koji su u opasnosti kao i šefovi država, ali žele ostati neprimijećeni od strane javnosti.

Mercedes je Guardu dao najveći i najsnažniji motor u ponudi – V12 od šest litara (450 kW/612 KS) s maksimalnih 830 Nm. U prosjeku troši 19,5 litara (emisija CO2 442 g/km). Dok normalna S-klasa postiže elektronski limitiranih 250 km/h, Guard će doći do 190 km/h, ali s 4,3 tone mase to je i razumljivo.

Zbog povećane mase, gomile tehnologije i naglašenih podupravljanja u zavojima, Mercedes nudi poseban tečaj vozačima.

(www.jabuka.tv)