Iako se protiv njega priprema optužnica zbog višemilijunskih poreznih utaja, vodi istraga o zloupotrebi poljoprivrednih fondova, kupovini glasača i višeemilijunskoj prevari Hypo banke, nezakonito imenovanom federalnom premijeru Jerki Ivankoviću Lijanoviću stigla je pozivnica iz Washingtona na Molitveni doručak.

Podsjetimo, Međunarodni Molitveni doručak krajem siječnja ili početkom veljače svke godine organizira američki predsjednik Barack Obama, članovi američkog Kongresa i Senata, a Lijanović je svake godine pozivan na ovaj događaj.

Nakon što je, podsjetimo, zajedno s braćom Jozom i Slavom Ivankovićem Lijanovićem, federalnim ministrom trgovine Miloradom Bahiljem i Mirkom Galićem, knjigovođom u njihovoj obiteljskoj tvrtki, uhićen 10. rujna, Jerko Ivanković Lijanović je na privremenu slobodu pušten 24. listopada. Od tada se nalazi, ili bi se trebao nalaziti u Sarajevu jer mu je Sud izrekao mjeru zabrane napuštanja tog grada, gdje i dalje obnaša dužnost federalnog ministra poljoprivrede.

Zato vrijeme radnici tvrtki koje je osnivao kako bi nastavljao s proizvodnjom i utajom poreza u Širokom Brijegu svakodnevno prosvijeduju tražeći da im isplatu plaća i uplatu doprinosa, koji im, kako kažu, nisu uplaćivani još od 2002. godine

Prema odluci Apelacijskog odjeljenja Suda BiH, ministru Jerki Ivankoviću Lijanoviću, kao i ostalim osumnjičenima u istrazi, privremeno su oduzete putne isprave, zabranjeno napuštanje mjesta boravišta, ali i sva putovanja. Usto, Jerko Ivanković Lijanović je obvezan jednom tjedno javljati se policiji i ne smije se sastajati sa svjedocima.

Poziv ovom osumnjičeniku i kompromitiranom poduzetniku i političaru SAD pokazuju kako je on zapravo bio njihov neuspijeli projekat, koji je nanio mnogo štete građanima BiH, ali i kredibilitetu američke politike./HMS/