Nogometaši Real Madrida i Liverpoola u subotu će na Olimpijskom stadionu u Kijevu od 20.45 sati igrati finalnu utakmcu Lige prvaka.

Španjolski velikan jurišat će na treći uzastopni naslov, a ukupno 13. u elitnom europskom natjecanju, dok će se Liverpool boriti za šestu titulu. Engleski klub je zadnji put bio prvak Starog kontinenta 2005., a dvije godine kasnije zadnji put je nastupio u finalu.

Ekipu trenera Zinedina Zidanea će predvoditi superzvijezda Cristiano Ronaldo, koji će uz sebe imati Karima Benzemu, Garetha Bala, te Isca, Lucasa Vazqueza, Marca Asensia.

Na drugoj strani u ekipi trenera Jurgena Kloppa prva zvijezda je Mohamed Salah, koji je u svojoj prvoj sezoni za Liverpool postigao 44 gola. Uz Egipćanina engleski tim još će predvoditi Sadio Mane i Roberto Firmino.  

Dva najbolja europska kluba ove sezone biće financijski bogato nagrađena. Tako će poražena ekipa u finalu  dobiti 11 milijuna eura, a pobjednik 15,5 milijuna.

Pored toga osvajač titule će iz novčanog fonda natjecanja ukupno dobiti više od 57 milijuna eura.  

Finale će suditi 45-godišnji Srbin Milorad Mažić, s pomoćnicima Milovanom Ristićem i Daliborom Đurđevićem.

Na vječnoj listi najboljih europskih klubova, Real je osvojio 12 titula, Milan ima sedam, a uz Liverpool po pet naslova još imaju Bayern i Barcelona. Naslov europskog prvaka dosad je osvojio 21 klub.

Osvajači titula:  

12 - Real Madrid

7 - Milan
5 - Liverpool, Bayern München, Barcelona
4 - Ajax Amsterdam
3 - Manchester United, Inter Milano
2 - Benfica Lisabon, Nottingham Forest, Juventus, Porto
1 - Celtic Glasgow, Feyenoord Rotterdam, Aston Villa, Hamburger SV, Steaua Bukurešt, PSV Eindhoven, Chelsea, Crvena zvezda, Olympique Marseille, Borussia Dortmund.