Nakon Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji sprema se novo natjecanje UEFA-e. Liga nacija, koja kreće od rujna 2018. i igrat će se do lipnja 2019. godine. Brojat će 55 reprezentacija i bit će podijeljena u četiri lige, od čega će svaka imati po četiri skupine od tri ili četiri reprezentacije po koeficijentu UEFA-a.

U ligi A igrat će najjače europske reprezentacije, među kojima bi trebala biti i Hrvatska, a u ligi D bit će one najslabije rangirane, ideja je predsjednika europske kuće nogometa Aleksandra Čeferina. Bosna i Hercegovina bi prema trenutačnom koeficijentu bila u Ligi B.

Pobjednici skupina plasirat će se u viši, a četiri najslabije ispast će u niži rang. Prvoplasirani iz skupina lige A igrat će na Final Fouru. Zanimljivo, svaka najbolja reprezentacija koja osvoji svoju ligu plasirat će se na Europsko prvenstvo 2020. godine, a liga bi trebala zamijeniti prijateljske utakmice.

Također, ako iste reprezentacije ili veliki broj najjačih reprezentacija izbori Euro kroz kvalifikacije, njihova mjesta će kroz Ligu nacija zauzeti prva sljedeća momčad po rezultatima, pa je tako moguće i da se nekoliko najboljih ekipa lige B plasira na Europsko prvenstvo. Dakle, teoretski je moguće da se sve reprezentacije iz Lige A kvalificiraju za Euro, što znači da bi se dodatna četiri mjesta u play-offu prebacila u Ligu B, piše Index.hr.

Nogometni savezi požalili su se UEFA-i da prijateljske utakmice više štete nego koriste reprezentacijama. Ovako će utakmice imati i karakter natjecanja, kroz koje bi neke momčadi mogle ostvariti svoje ciljeve. Pokretanjem ovog natjecanja UEFA bi taj uvjet trebala ispuniti.

UEFA smatra da je ovo prava prilika za reprezentacije srednjeg i najnižeg ranga da se plasiraju na Europsko prvenstvo. Do sada su igrale protiv jačih od sebe kroz kvalifikacije, a sada će protiv rivala svoje razine moći osigurati plasman na Euro.

Krovna kuća europskog nogometa vjeruje da će navijači imati više entuzijazma i u većem broju bodriti svoje reprezentacije, budući da će znati da postoji prilika plasirati se na Europsko prvenstvo. S druge strane, klubovi, igrači i trener kritizirali su veliki broj nevažnih prijateljskih utakmica reprezentacija tijekom koji je često dolazilo do ozljeda, a sada će barem cijela priča imati natjecateljski karakter.

Evo kako bi prema trenutačnom koeficijentu izgledala Liga nacija:

Liga A: Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Švicarska, Francuska, Engleska, Italija, Poljska, Hrvatska, Island i Wales

Liga B: Rusija, Sjeverna Irska, Slovačka, Švedska, Nizozemska, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Austrija, Turska, Republika Irska, Danska, Mađarska

Liga C: Slovenija, Albanija, Crna Gora, Srbija, Škotska, Češka, Rumunjska, Grčka, Bugarska, Izrael, Norveška, Cipar, Finska, Estonija i Azerbejdžan

Liga D: Litva, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Makedonija, Farski Otoci, Luksemburg, Latvija, Moldavija, Kazahstan, Lihtenštajn, Andora, Malta, Kosovo, San Marino i Gibraltar