Postignut je visok stupanj suglasnosti u vezi s formiranjem vlasti u RS, a koju će i dalje činiti tri stranke – SNSD, DNS i SP.Jednoglasni je to zaključak sastanka Milorada Dodika, Marka Pavića i Petra Đokića, lidera SNSD-a, DNS-a, odnosno SP-a, o temi sastava nove vlade i nastavka koalicijske suradnje, koji je održan u Zvorniku.

Dodik je rekao za “Nezavisne novine” da je dogovoreno da ova koalicija nastavi dalje, te da su se koalicikski partneri usuglasili da su stvarni izborni pobjednici, zbog čega su zahvalni biračima.

“Zaključili smo da trebamo nastaviti dalje po principu podjele vlasti, ali i odgovornosti za vršenje vlasti. Zaključili smo i da osnovni kriterijum, koji moraju da uvažavati svi, jeste da stranke sa sjedištem u RS čine osnovu za formiranje Vlade RS”, kazao je Dodik.

Istaknuo je da je dogovoreno da već u utorak u Brčkom razgovaraju o strukturiranju organa, odnosno da obave razgovore o tome na koji način će biti izvršena konfiguracija Narodne skupštine RS, Vlade RS i drugih institucija i poduzeća u RS.

“Naravno, sposobni smo napraviti odgovorne strukture vlasti i dovedesti odgovorne pojedince za vršenje zadataka”, kazao je Dodik.

Lider SNSD-a dodao je da će prilikom formiranja vlasti u RS biti poštovane i Ustavne odredbe za pripadnike drugih naroda.

Ekonomska pitanja

Lideri stranaka su nakon sastanka izjavili da nije bilo riječi o personalnim rješenjima u Vladi RS, ali da je bilo govora o politici na kojoj će se zasnivati buduća vlast. Predmet razgovora, potvrdili su, bila su ekonomska pitanja, politika zapošljavanja, socijalna politika, borba protiv korupcije i slično.

Na sastanku je, također, dogovoreno da će biti izrađen i potpisan dokumenat koji će biti osnova za sprovođenje te politike.

I Pavić je nakon sastanka za “Nezavisne novine” rekao da su koalicijski partneri pokazali visok stupanj suglasnosti u vezi s tim da su ove stranke, i kolicije u kojim su bile, pobjednici izbora.

Usaglasili su se, rekao je, da ova koalicija sa svojim partnerima ima većinu nakon izbora, odnosno legitimitet da formira vlast. Upitan da li su pominjana konkretna imena, rekao je da nisu.

“Imamo 42 poslanika i legitimni smo napraviti vlast. Na ovom sastanku smo razgovarali samo o politikama i principima koje trebamo utvrditi i uszglasimo da bismo onda mogli ići dalje u formiranju vlasti. Govorili smo i o mjerama šta treba raditi u ekonomiji, zapošljavanju, socijalnoj politici”, kazao je Pavić.

Đokić je također rekao da su govorili o više pitanja, a prije svega su se suglasili da je ova koalicija ostvarila pobjedu na izborima, te da ima razloga raditi prvi na formiranju vlasti. On je istaknuo da vlast trebaju formirati stranke koje imaju većinu mandata zasnovanih na glasovima, a koje imaju sjedište u RS.

“Naravno to daje mogućnost da se mogu priključiti i druge političke stranke, koje eventualno žele surađivati s nama”, rekao je Đokić, ističući da na sastanku u Brčkom, koji će biti održan u utorak, može biti posvećen i nekim personalnim rješenjima, za koja, ocijenio je, još nije vrijeme.

Savez za promjene

Inače, nakon sjednice Predsjedništva PDP-a održane u petak, Slavko Vučurević, gradonačelnik Trebinja i član Predsjedništva ove stranke, rekao je da PDP aktivno sudjeluje u ozbiljnim pregovorima o formiranju vlasti u RS, a tek će dobiti “odgovor hoće li vlast formirati SNSD ili Savez za promjene”.

On je rekao da tvrdnje Miorada Dodika i SNSD-a da imaju većinu u RS “nitko nije potvrdio osim njih samih”.

“Formiranje vlasti u RS nije gotova stvar, to je otvoreno pitanje i u ovom trenutku SNSD ne može tvrditi da ima većinu u RS. Za razinu BiH, stav PDP-a je da inicijatori i glavni pregovarači za formiranje vlasti moraju biti novoizabrani članovi Predsjedništva BiH”, rekao je Vučurević.

On je istakao da narodnjačke stranke iz BiH – SDA, HDZ, SDS i PDP, koje su u travnju u Sarajevu potpisale deklaraciju o suradnji na putu prema EU, “moraju biti nositelji vlasti i na razini BiH, jer imaju apsolutnu većinu u parlamentu BiH”.

Vučurević je rekao da se dogovor HDZ BiH i SNSD-a, odnosno lidera Dragana Čovića i Milorada Dodika, može posmatrati u dva pravca.

“Prvi je ono što su oni izjavili, da će zajedno raditi na formiranju vlasti i da je to praktično gotova stvar. Međutim, u emisiji na TV N1 gospodin Čović je rekao da će HDZ insistirati na izmjenama Ustava BiH, odnosno promjenama Daytonskog sporazuma, i da se on zalaže za treći entitet i dva distrikta, Brčko i Sarajevo, odnosno da se na naki način Prudski sporazum ponovo vraća za pregovarački sto. A to je dijametralno suprotno od stavova koje je Dodik zastupao”, rekao je Vučurević.

On je dodao da je, ako HDZ BiH ipak bude insistirao na partnerstvu sa SNSD-om, vlast u BiH moguće napraviti i bez ove stranke./Srna/HMS/