Tužiteljstvo Tuzlanskog kantona trenutačno vodi dva procesa protiv profesora koji su u ovom kantonu kroz redovit i izvanredan obrazovni proces omogućavali dobivanje prolaznih ocjena, odnosno stjecanje diploma o završenoj srednjoj školi, bez da su polaznici morali pokazati znanje.

Profesori koji su se bavili malverzacijama lišeni su slobode, a sada je na inspekcijama da izvrše detaljan nadzor nad radom javnih ustanova i privatnih škola koje se bave obrazovanjem odraslih. Kako Klix.ba saznaje, sve lažno stečene diplome u ovom kantonu će biti poništene.

Klupko o malverzacijama u obrazovnom procesu u ovom kantonu počelo se odmotavati prošle godine. U svibnju 2018. na području Kalesije pripadnici Federalne uprave policije (FUP) su uhitili 60-godišnjeg Seida Kuralića, profesora mašinske grupe predmeta u tamošnjoj Mješovitoj srednjoj školi zbog sumnje da je uzimao mito za davanje pozitivnih ocjena učenicima.

On je osumnjičen da je u dužem vremenskom razdoblju u nekoliko navrata od roditelja učenika kojima je predavao, ili posrednika, tražio i uzimao iznos od 100 do 200 KM u zamjenu za prolaznu ocjenu. Riječ je o učenicima koji su za njegove predmete imali izglednu zaključnu negativnu ocjenu na kraju školske godine, a on je pogodovao i davao pozitivnu zaključnu ocjenu u zamjenu za novac.

Kuralić se već našao na optuženičkoj klupi, a u tijeku je sudski proces pred nadležnim sudom.

Početkom ove godine Tuzlanski kanton potresla je još jedna afera, a otkriveno je da su u Mješovitoj srednjoj rudarskoj školi u Tuzli izvanrednim polaznicima izdavane diplome rudarskog ili geološkog tehničara bez polaganja ispita. Oni su za to plaćali do tisuću konvertibilnih maraka.

Za malverzacije je osumnjičen profesor u ovoj školi Zahid Salčinović koji je prije nekoliko dana uhićen na svom radnom mjestu. Salčinović je osumnjičen da je kao profesor i član povjerenstva za obrazovanje odraslih u ovoj školi od lipnja 2017. do lipnja 2018. godine, od deset izvanrednih polaznika tražio i uzimao novčane iznose koji su se kretali u pojedinačnim slučajevima od 150 KM do 1.000 KM, kako bi, koristeći svoju funkciju, pogodovao da oni bez polaganja ispita pred stručnim povjerenstvima steknu diplome rudarskog ili geološkog tehničara.

Na taj je način sebi pribavio korist u iznosu od skoro 3.900 KM. Salčinoviću je određen jednomjesečni pritvor, a osumnjičen je i da je od četiri izvanredna polaznika tražio novac koji mu oni nisu htjeli dati.

S druge strane, Vlada Tuzlanskog kantona zadužila je Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove da izvrši nadzor nad radom ustanova koje realiziraju formalne programe obrazovanja odraslih i na osnovu toga izdaju diplome.

Inače, obrazovanje odraslih na području TK se vrši u 25 javnih i četiri privatne ustanove. Sve one će u narednih 45 dana biti kontrolirane, a kako je za Klix.ba potvrđeno iz resornog ministarstva, sve diplome za koje se utvrdi da su stečene neregularnim putem će biti poništene, odnosno bit će proglašene nevažećim.