Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov okrivio je Zapad za zastoj oko budućnosti crnomorskog sporazuma o žitu, rekavši da “Moskva nije vidjela praktički nikakve rezultate od sporazuma za izvoz žitarica i gnojiva”.

Rusija je signalizirala da, osim ako se ne ispuni popis zahtjeva za uklanjanje prepreka njenom izvozu, neće pristati produžiti povezani sporazum nakon 18. svibnja koji omogućuje siguran ratni izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Jedan od zahtjeva Rusije je da se Ruska poljoprivredna banka (Rosselkhozbank) vrati u SWIFT bankarski sustav. Lavrov je rekao da ne postoje planovi da se to dogodi i kao alternativu je Guterres predložio da američke banke mogu pomoći ruskoj banci u transakcijama.

Lavrov je potvrdio da je jedna banka ljubazno pristala financirati jednu operaciju, ali da to nije dugoročno rješenje. Izvor upoznat s transakcijom rekao je da su američki State Department i američko ministarstvo financija zatražili od JPMorgan Chase & Co da provede “vrlo ograničenu i vrlo nadziranu” transakciju u vezi s izvozom poljoprivrednih materijala, koja se dogodila ovog mjeseca.

Izvor je rekao da bi moglo biti daljnjih transakcija, prenosi Reuters.

Na konferenciji za novinare u Ujedinjenim narodima koja je pokrivala nekoliko tema, rekao da će u dogledno vrijeme uslijediti reakcija na pismo koje je šef UN-a Antonio Guterres poslao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu o sporazumu o žitu.

Sporazum s UN-om pomogao je uvjeriti Rusiju da dopusti ukrajinski crnomorski izvoz žitarica prema sporazumu, koji su također posredovali UN i Turska u srpnju prošle godine, namijenjenom rješavanju globalne prehrambene krize za koju su dužnosnici UN-a rekli da se pogoršala invazijom.

Treći svjetski rat nikome ne treba, ali čini se da je netko spreman ići do samog kraja, rekao je Lavrov, prenosi Reuters.

Upitan o novinaru Wall Street Journala Evanu Gershovichu i bivšem marincu Paulu Whelanu koji su zatočeni u Rusiji i može li doći do razmjene zatvorenika, Lavrov je rekao da postoji poseban, nejavni kanal za raspravu o razmjeni zatvorenika sa Sjedinjenim Državama.