Turska NTV javila je danas kako je policija ispred dvorane u kojoj se održavala izložba ubila napadača na ruskog veleposlanika u Ankari Andreja Kirilova.

Turska agencija Anadolija javlja kako su četiri osobe privedene nakon ubojstva ruskog veleposlanika u Ankari.

Napad je izveo 22-godišnji Mevlut Mert Altintas koji je posljednje dvije i pol godine radio u turskoj policiji.

Agencija javlja, ne navodeći izvore, kako je obavljen pretres njegove obiteljske kuće u zapadnoj provinciji Ajdin i da su privedene i njegova majka, otac i sestra. Obavljen je i pretres stana u Ankari u kojem je živio s cimerom, koji je također priveden.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov kazao je kako će sastanak s ministrima vanjskih poslova Turske i Irana zakazan za danas biti održan po planu, a glavna tema sastanka biće situacija u Siriji.

Lavrov je izjavio kako je očito da onaj tko stoji iza ubojstva ruskog veleposlanika ima namjeru onemogućiti proces normalizacije odnosa Rusije i Turske, prije svega s ciljem da se spriječi učinkovita borba protiv terorizma u Siriji.

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu izjavio je kako je za ubojstvo čuo na putu za Moskvu. Za ruskog je veleposlanika kazao kako je bio dobar diplomat i da je ulagao značajne napore da unapredi odnose dviju zemalja u vrlo teškim vremenima.

Ministar dodaje kako napad neće moći naškoditi odnosima dviju država jer obje znaju od kakvog je značaja njihovo partnerstvo u regiji.

U međuvremenu, izrazi sućuti i osude stižu sa svih strana svijeta.

Nakon novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trumpa i odlazeća administracija Bijele kuće i državni tajnik John Kerry također su izrazili sućut zbog ubojstva ruskog veleposlanika i osudili napad.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova je najoštrije osudilo napad, nazvavši ga kukavičkim činom.

U međuvremenu je i kineski veleposlanik Vang Ji izrazio sućut svom ruskom kolegi zbog ubojstva ruskog veleposlanika u Turskoj, nazvavši atentat "barbarskim činom terorizma". Vang je dodao kako Kina oštro osuđuje napade na diplomatsko osoblje i da se "odlučno protivi svim vidovima terorizma", a istaknuo je i kako će Kina podržati napore Rusije u borbi protiv terorizma i pojačati suradnju s Moskvom na tom planu.

Nakon što je generalni tajnik UN-a, Ban Ki-moon osudio ubojstvo ruskog veleposlanika u Turskoj, osudama se pridružilo i Vijeće sigurnosti zahtijevajući da se organizatori i sponzori tog napada izvedu pred lice pravde.

U priopćenju se ističe kako svi vidovi terorizma predstavljaju najveću prijetnju za međunarodni mir i sigurnost.