Borbnene zrakoplove F-16 isporučene Ukrajini Moskva će smatrati "nuklearnom" prijetnjom, upozorio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu objavljenom danas. "Samu činjenicu da ukrajinske oružane snage imaju takve sustave smatrat ćemo prijetnjom Zapada u nuklearnom smislu", rekao je Lavrov u razgovoru za online list Lenta.ru, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Rusija ne može ignorirati sposobnost tih zrakoplova da prenose nuklearne bojeve glave", rekao je, uvjeravajući da je Moskva na to upozorila SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francusku. "Sjedinjene Države i njihovi sateliti u NATO-u stvaraju rizike od izravnog oružanog sukoba s Rusijom i to bi moglo imati katastrofalne posljedice", upozorio je.

SAD je u svibnju odobrio isporuku zrakoplova F-16 Kijevu. Rok isporuke i njihov broj nisu još određeni. Ukrajina je u utorak rekla da će se osnovati "koalicija" 11 zemalja za obuku njezinih pilota za te zrakoplove.

Ruska nuklearna doktrina predviđa "strogo obrambeno" korištenje atomskog oružja u slučaju napada na Rusiju oružjem za masovno uništenje ili napada konvencionalnim oružjem "koje prijeti samom opstanku države".