Dva skijaša smrtno su stradala u lavinama, a tisuće turista ostale su zametene snijegom u velikim skijaškim centrima u austrijskim Alpama tijekom vikenda zbog gustog snijega koji je stvorio opasne uvjete.

Više od pola metra snijega napadalo je od subote ujutro na sjevernim obroncima Alpa.

Skijaši su poginuli odvojeno

Opasnost od lavina na većini planinskih područja u Austriji označena je kao visoka, što je druga najviša razina na ljestvici od pet stupnjeva.

Unatoč rizicima i upozorenjima, neki su se skijaši svejedno zaputili izvan skijaških staza pa su dvojica njemačkih skijaša izgubila život u planinama pokrajine Vorarlberg na zapadu zemlje.

Skijaši su poginuli iako su imali prsluke koji se napušu u slučaju lavine kako bi se održali na površini snijega. Stradali su odvojeno.

Spasioci su ih iskopali iz snijega, no nisu ih uspjeli oživjeti.

Jučer poginuo i daskaš

Treći smrtni slučaj zabilježen je jučer u Vorarlbergu kada je švicarski daskaš u krivini izletio sa staze i sletio niz oštru padinu te poginuo nakon što se glavom zabio u dubok snijeg.

Oko 12.000 turista ostalo je zameteno u skijalištu Saalbach-Hinterglemm do nedjelje poslijepodne kada su stručnjaci kontroliranom eksplozijom pokrenuli lavinu i oslobodili mjesto, kazao je za dpa gradonačelnik Alois Hasenauer.

U Obertauernu ceste su i dalje zatvorene, no konvoji stotina skijaša koji su željeli napustiti to područje organizirani su uz pomoć hitnih službi u nedjelju poslijepodne.

Zimsko vrijeme uzrokovalo je probleme i u drugim dijelovima zemlje, gdje se drveće rušilo pod teretom snježnog pokrivača na ceste i željezničke pruge, a palo je i nekoliko dalekovoda.