Republika Srpska je odlučila obustaviti nastavne procese u svim obrazovnim institucijama na 21 dan zbog koronvirusa. Sinoć su sindikati u Sarajevu uputili sličan zahtjev županijskim vlastima. U Hercegovini se o ovome još nije govorilo. Barem ne javno.

Piše: Marko Karačić/Pogled.ba

Zato smo jutros kontaktirali Slavka Lauša, predsjednika Sindikata osnovnih škola koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, a koji nam je potvrdio kako je mogući prekid nastave gotovo svakodnevna tema razgovora sa predstavnicima županijskih vlasti u Mostaru.

-Razgovoramo o tome, razmišljamo o tome, ali još nema nikakve odluke. Jednostavno pratimo stanje i u ovome trenutku neće biti prekida nastave iz jednostavnog razloga što nema oboljelih od koronavirusa na ovome području. Naravno, bilo bi idealno kada bi tako ostalo, ali malo tko vjeruje da će se to dogoditi. Onoga trenutka kada se počnu u našoj županiji pojavljivati slučajevi zaraze koronavirusom, mi ćemo odmah djelovati i vjerojatno će se ići u pravcu prekida nastave na određeno vrijeme. Zdravlje djece i prosvjetnih djelatnika je na prvom mjestu - rekao je Lauš za Pogled.ba.

Dodao je kako je bilo prijedloga da se u ovome vremenu sati skrate sa 45 minuta na 30, ali je odlučeno da se ipak ne ide u tome pravcu.

-Mislimo da ta mjera ne bi imala smisla. Djeca će ići u školu ili neće ići kako bi se spriječila mogućnost širenja zaraze. Potez kojeg su napravile vlasti u RS-u i odluka da se prekine nastava na 21 je za mnoge bio iznenađenje, ali i to je znak što se mora učiniti kako bi zaštitili zdravlje djece i prosvjetnih djelatnika. Ponavljam, sličan odluka se može očekivat i za HNŽ ukoliko dođe do pojave koronavirusa - naglasio je Lauš.

Dodao je kako ove godine nije bilo zastoja u nastavnom procesu, tako da i mogući prekid nastave zbog koronavirusa ne bi trebao imati velike posljedice na završetak školske godine. Ipak, svi se nadaju kako do toga neće doći.