Specijalni predstavnik Europske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, izjavio je da su pojedini mediji i političari na Balkanu pogrešno protumačili kartu u njegovom uredu tvrdeći da je na njoj Kosovo prikazano kao dio Srbije.

Kako je karta u mom uredu na zamućenoj pozadini ekrana tijekom mog intervjua danas izazvala neka pogrešna tumačenja, dijelim njenu stvarnu fotografiju izbliza. To je službena arta EU zapadnog Balkana. Kosovo je tu, kao i crta koja razdvaja Kosovo od Srbije,” naveo je Lajčak na Twitteru.
 



Lajčak je nešto kasnije, kako prenosi RSE, naveo da su komentari u vezi s kartom “primjer zašto je toliko važan dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije – da slična pitanja ne bi više izazivala nesporazume”.

Vršiteljica dužnosti ministra vanjskih poslova Kosova Meljiza Haradinaj - Stubla zatražila je prethodno od Lajčaka da u svom uredu počne koristiti geografsku kartu na kojoj je Kosovo prikazano kao neovisna država.

Dobar dan, gospodine Lajčak: Karte su važne! Rad sa zombi mapama je krajnje neprofesionalan, da ne govorim o nedostacima. Što duže budete izbjegavali kartu koju sam vam poklonila, to ćete duže biti neuspješni u svom poslu”, napisala je Haradinaj-Stubla na Twitteru.

Na fotografiju Lajčaka, koja je na Kosovu izazvala burne reakcije, reagirao je i glasnogovornik šefa europske diplomacije Josepa Borrella koji je na Twitteru napisao da su tvrdnje o karti neosnovane.

Tvrdnja o karti je potpuno pogrešna i netočna. Ova službena karta EU je u skladu sa statusno neutralnom pozicijom Europske unije. Preporučio bih svima da se usmjere na pitanja koja pomažu unaprjeđivanju dijaloga o normalizaciji odnosa, umjesto da pokušavaju izmišljati lažne priče”, napisao je Borrellov glasnogovornik Peter Stano.

Na Kosovu je ta izjava Stana prokomentirana pozivom da EU, ako je neutralna, ne koristi karte iz prošlosti jer su one daleko od neutralnosti prema statusu Kosova.