La Liga, organizator španjolskog nogometnog prvenstva, pozvala je u petak klubove da privremeno smanje plaće igračima i zaposlenicima zbog "teške gospodarske situacije izazvane bolesti COVID-19" premda se tome protivi sindikat nogometaša (AFE).

"Naša komisija je nakon današnjeg sastanka, na kojem je analizirala situaciju u sektoru, kao i nakon razgovora s Udrugom španjolskih nogometaša (AFE) s kojom ima oprečan stav, zaključila kako je neophodno usvojiti mjere zbog teške gospodarske krize izazvane bolešću COVID-19", navela je La Liga u priopćenju poslanom medijima.

"Pozivamo stoga naše klubove da otpočnu Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (ERTE) kojim bi se smanjilo radno vrijeme zbog 'više sile', a što je mogućnost koju je uvela vlada kako bi se izbjegle negativne posljedice koronavirusa na naš sektor", dodala je.

La Liga ima ukupno 42 kluba u prvoj i drugoj ligi. Neki su već pokrenuli ERTE pa su tako Barcelona, Espanyol i Atletico Madrid smanjili svojim igračima plaće za 70 posto dok traje izvanredno stanje proglašeno 13. ožujka. Deportivo Alaves nije otkrio za koliko će smanjiti plaće igračima i zaposlenicima, dok Betis tek namjerava prijaviti svoje zavodu za nezaposlene.

Klubovi sami odlučuju hoće li posegnuti za tom mjerom, a La Liga je samo savjetodavno tijelo. U Španjolskoj je oko 246.000 kompanija privremeno otkazalo ugovore svojim zaposlenicima. Neki su otpušteni pa će dobivati oko 70 posto plaće sa zavoda za nezaposlene, a nekima je smanjeno radno vrijeme, a time proporcionalno i plaća.

Kada prođe izvanredno stanje, koje bi vlada mogla produžiti nakon 11. travnja, klubovi i kompanije trebali bi vratiti igrače i zaposlenike na punu plaću.

"Potrebno je sada zaštiti nogomet, industriju koja sudjeluje s 1,37 posto u BDP-u Španjolske i koja zapošljava blizu 185.000 osoba", priopćila je La Liga.

Sva natjecanja su prekinuta do daljnjeg.

Španjolska je u petak sa 117.710 osoba zaraženih koronavirusom prestigla Italiju sa 115.242 oboljelih pa je veći broj zaraženih samo u Sjedinjenim Državama, izvijestilo je španjolsko ministarstvo zdravstva.

Od 13. ožujka je 47 milijuna stanovnika zatvoreno u svojim kućama, a stadioni zaključani. Klubovi stoga ne dobivaju prihode od ulaznica, televizijskih prava i suvenira.