Znanstvenici iz ruskog Kvantnog centra otkrili su metodu koja kvantne veze čini sigurnima i na velikim udaljenostima, a to otkriće spriječit će u budućnosti hakere da "provaljuju" u račune banaka, objavila je Srna.

Kvantne veze su korištene za zaštitu podataka, a do sada su radile samo na kratkim udaljenostima - do 100 kilometara. Takve veze su vrlo krhke i suočavaju se s problemima čim počnu raditi.

Međutim, fizičari u ruskom Kvantnom centru rješavaju te probleme. U jednom od svojih eksperimenata uspjeli su da dobiju stabilan signal i prenesu ga na odredište koje je bilo udaljeno više od 250 kilometara.

Ruski znanstvenici sada pokušavaju privući ulagače za razvoj ovog otkrića u ekonomiji.

Fizičari, pod vodstvom profesora Aleksandra Lvovskog sa sveučilišta u Calgaryju, proveli su niz eksperimenata tijekom kojih su prvi put uništili i zatim ponovno uspostavili "kvantnu zapletenost", to jest, kvantnu povezanost sa svim podacima.

"Kvantna zapletenost" jeste fenomen u kojem je uzajamno vezano nekoliko atoma, jona i fotona. Taj fenomen igra važnu ulogu u zaštiti kvantnih sustava veze.

"Struja glavnih podataka je ponovno uspostavljena u potpunosti, a brzina prijenosa podataka neznatno je smanjena. Ipak, postigli smo stabilnu vezu na velike udaljenosti", objašnjava Aleksander Uljanov, koautor istraživanja.

Ovo otkriće, navodi Srna, može se primijeniti na stvaranje kvantnog repetitora - uređaja koji je u stanju da ponovno uspostavi informacije koje su izgubljene prijenosom kroz optičke mreže.

Znanstvenici vjeruju da će to u budućnosti doprinijeti stvaranju sustava za kvantni prijenos podataka.