Kvaliteta domaćeg pilećeg mesa je na nivou Europske unije jer se u Bosni i Hercegovini ne koriste genetski modificirani proizvodi u proizvodnji stočne hrane - izjavio je Feni potpredsjednik Koordinacijskog odbora peradara BiH i izvršni direktor u firmi "Madi" Tešanj Edin Jabandžić.

"Madi" i ostali proizvođači iz tog odbora, kako je dodao, spremni su za posjetu FVO inspekcije iz Dublina i nadaju se da će konačno dobiti zeleno svjetlo za izvoz svojih proizvoda na tržište EU. Prilikom ranije posjete inspektora problem je bio u tome što sustav kontrole "od polja do stola" na razini države nije dobio prolaznu ocjenu.

Jabandžić je naveo da BiH ima ozbiljan potencijal za proizvodnju pilećeg mesa i da je peradarstvo branša koja realno ima prostora za širenje. Što se tiče kapaciteta u BiH, radi se o nešto više od 30 milijuna tova brojlera na godišnjem nivou.

Rastom potražnje ima prostora da se ti kapaciteti šire, a Jabandžić ističe da se svakodnevno može vidjeti gradnja novih farmi, a i kapaciteti klaonica su dosta veliki.

''Što se tiče samih klaonica, koliko je meni poznato, za izvoz su se kandidirale tri. Iz Dublina su najavili pretposjetu i u 'Madiju' su 7. listopada, dakle, već za nekih 15-ak dana. Nakon toga bi u dogledno vrijeme trebala uslijediti službena posjeta, te njihov konačni izvještaj na kojem nivou je BiH, odnosno što je uradila država, a što mesna industrija i hoćemo li konačno dobiti dozvolu za izvoz u EU'', naglasio je.

Podsjeća da je "Madi" prošle godine pustio u funkciju modernu klaonicu čiji je kapacitet 6.000 brojlera po satu, tako da teoretski ta klaonica može proizvesti 25 milijuna brojlera na godišnjem nivou, što je ujedno čini i klaonicom najvećeg kapaciteta na prostoru bivše države.

Osim kapaciteta, kako je dodao, radi se i o najmodernijoj opremi tog tipa gdje su sterilni procesi proizvodnje dovedeni do savršenstva i kao takva nudi mnogo bolju kvalitetu i napredniju završnu obradu.

'''Madi' je u ovom momentu lider u proizvodnji pilećeg mesa u BiH i svakako da se nadamo i radujemo tom izvozu da bismo u potpunosti uposlili sve naše kapacitete'', dodao je.

Neki od ciljeva Koordinacijskog odbora peradara BiH su zalaganje za bolji tretman ove grane privređivanja, omogućavanje izvoza peradarskih proizvoda u zemlje EU, kao i eliminiranje svih parafiskalnih davanja koja opterećuju proizvodnju.

Bljesak.info